Go to top
Steeds meer mensen zijn bezig met bewust en gezond eten. We willen weten wat er in ons eten zit, wat de werking van gezond eten is en hoe ons lichaam erop reageert. Gezond eten is heerlijk!

Recept: venkel, sinaasappel en kikkererwt

Dit makkelijke en smaakvolle gerecht staat in het kookboek Keukenkastje. Met dit boek kook je lekker en voedzaam uit je keukenkastje zonder dat het veel moeite kost. 

In Keukenkastje staan tips voor 'de basis' die je altijd in je keukenkast moet hebben staan. Op die manier kun je heel makkelijk met een paar verse ingrediënten uit de winkel een heerlijke maaltijd op tafel zetten. Voor dit recept hoef je alleen een sinaasappel en een venkel uit de winkel te hebben. De rest heb je waarschijnlijk al in je keukenkastje!
 
Deze salade serveer je in de winter als elegant voorgerecht. In de zomer is de lichte citrussalade heerlijk met gegrilde vis.  Maar eigenlijk kan deze salade heel vaak als snelle avondmaaltijd – ongeacht het seizoen.
 
VOOR 2 - VOORBEREIDING: 10 MINUTEN - BEREIDING: 5 MINUTEN
Uit de winkel:
SINAASAPPEL
VENKEL
 
Ingrediënten
1 GROTE SINAASAPPEL
1 THEELEPEL GROVE MOSTERD
½ TEEN KNOFLOOK, GEPERST
3 EETLEPELS OLIJFOLIE, PLUS EEN SCHEUTJE
1 EETLEPEL WITTEWIJNAZIJN
1 RODE UI, IN KWARTEN, DAARNA DUNGESNEDEN
1 BLIK KIKKERERWTEN VAN 400 G, AFGESPOELD EN UITGELEKT
1 GROTE VENKELKNOL, HART ERUIT, FIJNGESNEDEN, VENKELGROEN BEWAARD
ZOUT EN VERSGEMALEN ZWARTE PEPER
SNUFJE GEDROOGDE CHILIVLOKKEN, VOOR EROVERHEEN (ALS JE WILT)
 
TIP:
DE VENKEL WORDT NOG LEKKERDER ALS JE DEZE BARBECUET: SNIJ DE VENKELKNOL IN DE LENGTE IN KWARTEN, BESTRIJK MET OLIE EN GRIL. VERMENG DAARNA MET DE REST VAN DE INGREDIËNTEN.
 
• Maak de dressing. Rasp eerst de schil van de sinaasappel. Pel daarna de rest van de schil eraf, inclusief het witte deel, en snijd boven een schaaltje voorzichtig de partjes sinaasappel los uit de vliezen. Voeg de geraspte schil toe aan het schaaltje, samen met de mosterd en knoflook, en knijp zoveel mogelijk sap uit de sinaasappel. Voeg olie en azijn toe en klop door elkaar. Voeg wat zout en peper toe en controleer de smaak; deze moet zoet en iets scherp zijn.
 
• Verhit een scheutje olijfolie op middelhoog vuur in een koekenpan met antiaanbaklaag, voeg de ui toe en bak 2 minuten, tot de ui net zacht begint te worden (het gaat erom dat de ui niet meer rauw is). Doe de kikkererwten in de pan erbij en bak een minuutje mee tot ze warm zijn. Haal de pan van het vuur en schenk de dressing erover. Bestrooi met flink wat zout en peper en laat een paar minuten staan, zodat de kikkererwten de smaken kunnen absorberen.
 
• Schep de dungesneden venkel en sinaasappeldressing door de kikkererwten. Verdeel over borden en bestrooi met chilivlokken voor wat pit, als je wilt. Dien op.
 

 

Nieuwsgierig naar meer? In Keukenkastje vind je allerlei smaakvolle gerechten waar je weinig moeite voor hoeft te doen. Je koopt hem hier. 

Beoordeel dit artikel

(0 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht