Go to top
Steeds meer mensen zijn bezig met bewust en gezond eten. We willen weten wat er in ons eten zit, wat de werking van gezond eten is en hoe ons lichaam erop reageert. Gezond eten is heerlijk!

Recept: Warme salade van paddenstoelen en in de oven gebakken pompoen

Deze goed gevulde salade uit Veg! is geschikt als lunch, of als avondeten, misschien met een stukje brood erbij. De salade is stevig door de proteïne in de kaas en wordt afgemaakt door de karakteristieke smaak van de pompoen, terwijl de sla zelf een bijrol krijgt. Serveer je de salade liever als voor- of bijgerecht? Dan heb je met dit recept genoeg voor 6 tot 8 personen.

Hugh Fearnly-Whittingstall:

“Deze vullende salade kun je een River Cottage-klassieker noemen. Twee prachtige herfstingrediënten komen hierin samen: paddenstoelen en pompoen. Blauwe kaas is er heerlijk bij, maar je kunt ook andere kaas gebruiken – geschaafde Parmezaanse, een harde geitenkaas, of een stevige schapenkaas passen hier ook goed bij.” Eet je geen zuivelproducten? Gebruik dan wat gebakken tofu in plaats van de kaas en vervang de boter door kokosolie.

Ingrediënten voor 4:

1 kleine pompoen, zoals flespompoen, Crown Prince, uipompoen of Harlequin, of ½ grote pompoen (ongeveer 1 kg)

12 salieblaadjes

4 teentjes knoflook, in dikke plakjes

100 ml koolzaad- of olijfolie

Een flinke klont boter

300 g champignons, in dikke plakken

Klein bosje rucola

150 g blauwe kaas, zols gorgonzola, roquefort, of Stilton, verkruimeld

Zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor de dressing:

3 el koolzaad- of olijfolie

1 el balsamicoazijn (liefst appelbalsamico)

Hoe maak je de salade:

Verwarm de oven voor op 190 °C / gasstand 5. Schil en halveer de pompoen en verwijder de zaden. Snijd in stukken van 2-3 cm en doe ze in een braadslede met de salie, knoflook, veel zout en peper en alle olie op 1 el na. Zet 40 minuten in de oven, roer alles halverwege een keer door, tot de pompoen zacht is en aan de uiteinden begint te kleuren.

Doe de laatste el olie in een koekenpan met boter en zet op een middelhoog vuur . Doe de champignons en wat zout en peper erin en bak 4-5 minuten of tot ze gaar zijn en de vloeistof is verdampt.

Roer voor de dressing in een klein kommetje de olie en azijn door elkaar met wat zout en peper.

Doe de nog warme (maar niet hete) pompoen in een grote schaal met de champignons, rucola en aar. Voeg een klein beetje dressing toe (misschien gebruik je hiervoor niet alles), schep om en dien op.

Dit recept staat in Veg! van Hugh Fearnly-Whittingstall

Beoordeel dit artikel

(0 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht