Go to top
Steeds meer mensen zijn bezig met bewust en gezond eten. We willen weten wat er in ons eten zit, wat de werking van gezond eten is en hoe ons lichaam erop reageert. Gezond eten is heerlijk!

Recept Green Kitchen tempeh & papaja

Tempeh is een gefermenteerde sojabonenplak die in heel Indonesië gegeten wordt en nu ook steeds meer in de rest van de wereld. Tempeh bevat veel eiwitten, gezonde fermentatiebacteriën en is een goed vleesalternatief voor vegetariërs. Je kunt de plak vers of diepgevroren kopen bij de natuurwinkel of online. We marineren tempeh in een zoete sojasaus en rijgen de stukken met papaja aan spiesen. Als papaja niet helemaal vers en rijp is, zit er vaak niet zo heel veel smaak aan maar als je de niet-rijpe vrucht grilt, komen de sappen vrij en krijg je iets lekker zoets.

Nodig voor de pinda-kokossaus

4 el pindakaas of amandelspread

120 ml volvette kokosmelk

sap van 1 limoen

½ tl gemalen koriander

½ tl gemalen komijn

Nodig voor de tempehspiesen

225 g verse of ontdooide tempeh (niet GM)

2 el sojasaus (niet GM)

2 el ahornsiroop

1 tl geraspte verse gember

½ kleine papaja (sharonfruit, ananas of perzik

is ook goed)

Opdienen met

paar hele slablaadjes

handvol munt, alleen de blaadjes

handvol koriander, alleen de blaadjes,

grof gehakt

partjes limoen

Zo maak je de tempeh & papaja

Maak eerst de saus. Doe alle ingrediënten in een pannetje en verwarm op laag vuur, terwijl je alles door elkaar roert. Schenk in een kom, laat afkoelen en zet dan in de koelkast tot je gaat eten.

Snijd de tempeh in dikke plakken. Roer de sojasaus, ahornsiroop en geraspte gember in een schaaltje door elkaar. Leg de tempeh in de marinade, draai een paar keer om en marineer ongeveer 10 minuten.

Schil de papaja, schep de  zaden eruit en snijd de vrucht in plakken die net zo groot zijn als de tempeh. Rijg de papaja en de gemarineerde tempeh aan spiesen (die je vooraf even in water hebt geweekt als ze van hout of bamboe zijn gemaakt). Rijg ze er om en om aan of maak aparte spiesen met papaja en tempeh.

Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de spiesen aan elke kant een paar minuten, of leg ze 3-5 minuten op een hete barbecue. Bestrijk  de  piesen  tijdens het bakken met de rest van de marinade. Keer ze af en toe, tot ze rondom een mooie kleur hebben zonder dat ze aanbranden.

Dien op met de koude saus, een paar slablaadjes, verse munt, koriander  en een paar limoenpartjes om erboven uit te knijpen.  

Dit recept vind je in The Green Kitchen Travels.

Beoordeel dit artikel

(0 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht