Go to top
Steeds meer mensen zijn bezig met bewust en gezond eten. We willen weten wat er in ons eten zit, wat de werking van gezond eten is en hoe ons lichaam erop reageert. Gezond eten is heerlijk!

Recept suikervrije ketchup

In tomatenketchup uit de supermarkt zit 21 gram suiker per 100 g. Dit komt neer op 24 suikerklontjes in een fles. Dat (toegevoegde) suikers niet goed voor ons zijn weten we allemaal wel, maar een goede suikervrije vervanger is voor sommige producten lastig te vinden. Dit recept voor ketchup is volledig zonder toegevoegde suikers of zoetstoffen.

Ingrediënten voor 250 ml

2 eetlepels olijfolie
½ ui, gesnipperd
½ rode paprika, fijngehakt
½ rode appel, met schil, in stukjes
1 flinke snuf zout
1 teentje knoflook, gesnipperd
2 eetlepels tomatenpuree
2 rijpe tomaten (ongeveer 250 g), in stukjes
60 ml gezeefde tomaten (passata)
2 eetlepels rodewijnazijn
1 snufje cayennepeper
½ theelepel kaneelpoeder
2 kruidnagels
¼ theelepel selderijzout
1 laurierblad

Verwarm in een grote braadpan de olie en laat hierin de ui, de paprika en de appel 15 minuten onder regelmatig roeren zachtjes bakken. Voeg het zout en de knoflook toe en laat 5 minuten meebakken. Doe de tomatenpuree erbij en daarna de overige ingrediënten, en doe een deksel op de pan. Laat dit alles 15 minuten zachtjes pruttelen, waarbij je af en toe roert. Haal de deksel van de pan en laat nog 5 minuten sudderen. Schep het laurierblad uit de saus en doe het mengsel over in een keukenmachine. Laat deze draaien totdat je een smeuïge substantie hebt gekregen. Voeg naar smaak zout, peper of azijn toe; druk het mengsel vervolgens door een zeef. Bewaar de ketchup in een luchtdicht afsluitbare fles in de koelkast.

Bron: uit 'Suikervrij' van Sue Quinn
 

Beoordeel dit artikel

(1 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht