Go to top
Tegenwoordig bedoelen we met yoga vooral de lichamelijke oefeningen die een rustgevende werking op de geest hebben en het lichaam soepel en sterk maken.
- Chakra -

Zelfliefde volgens Anodea Judith

In Handboek Chakrapsychologie laat Anodea Judith zien hoe chakra's van invloed zijn op hoe je je voelt. Het vierde chakra is het hartchakra. De belangrijkste onderwerpen bij dit chakra zijn evenwicht, liefde en relaties.

Balans

Evenwicht vormt de fundering voor een lang leven. Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord, doe/drink/eet alles, maar met mate. Het gaat in het leven heel vaak om het vinden van de juist balans. Anodea Judith ziet een innerlijk evenwicht: lichaam en geest, mannelijk en vrouwelijk. En een evenwicht tussen onszelf en de wereld om ons heen: werk en vrije tijd, geven en nemen. Dit evenwicht is belangrijk voor relaties. Want wie geen goede relatie heeft met zichzelf, krijgt moeilijk een gezonde en duurzame liefdesrelatie met een ander.

Onszelf liefhebben is het begin van een levenslange romance.

- Oscar Wilde

Intimiteit

Wie een intieme relatie wil met een ander, moet eerst zelfbesef hebben. Je moet vertrouwd zijn met je eigen innerlijk, behoeften, wensen, hoop, angsten en grenzen. Met andere woorden: je moet genoeg van jezelf houden om het openlijk van een ander te kunnen doen.

Zonder liefde voor jezelf is dat onmogelijk. Dit zie je terug in je relaties. Deze weerspiegelen de relatie met jezelf. Je vindt een ander die jou behandelt zoals je zelf behandeld wilt worden. Liefde voor jezelf, is een fundering voor liefde voor anderen.

Zelfspiegelend bewustzijn

Veel van de cliënten van Anodea Judith hebben nog niet ontdekt wie de persoon is die in hen leeft. Misschien weet jij dit ook nog niet. Zelfspiegelend bewustzijn is het proces van aanschouwen. Herstel is een reis naar bespiegelend bewustzijn.

Vergelijk het met een gesprek bij de psycholoog: in therapie houd je halt en kijk je naar jezelf. Naar je motieven, je handelen, je angsten. Deze bewuste aandacht is nodig voor verandering. Zonder te onderzoeken wat geweest is, kun je niet voorkomen dat je dit herhaalt. Dit zelfonderzoek is essentieel voor het tot stand brengen van het evenwicht dat de basis vormt van het hartchakra.

*Dit is een aangepast fragment uit Handboek Chakrapsychologie.

Wil je meer lezen over chakra's en zelfliefde? In het handboek Chakra Pychologie leert Anodea Judith je alles over zelfverwerkelijking.

 

Beoordeel dit artikel

(13 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht