Go to top
Ontspanning door meditatie en oefeningen in mindfulness brengen meer rust in je leven. Stress en depressieve klachten verminderen aantoonbaar door mindfulness en meditatie.

Ben je ook zo toe aan een pauze?

Ben je ook zo toe aan een pauze? 3 effectieve micropauzes

Het leven lijkt tegenwoordig wel een alinea zonder interpunctie, het gaat maar door. We zijn 24/7 online en simpelweg een pauze nemen wordt ons dan ook niet makkelijk gemaakt. Danielle Marchant werkte als coach in de top van het bedrijfsleven tot een burn-out haar terugfloot. Ze schreef er het boek Pauze over en inspireert ons om op tijd pauzes te nemen. Geen tijd voor een pauze? Lees hier alles over de kracht van micropauzes!

Geschreven door Michèle Bevoort

Het is nog niet gemakkelijk om voldoende rust en dus pauzes te nemen in deze tijd waarin we altijd online zijn, druk met werk, sporten, vrienden en familie. Dit heeft uiteraard invloed op hoe we in ons vel zitten, zowel fysiek als mentaal. We zijn vaker moe, komen moeilijk ons bed uit, hebben een korter lontje, zijn niet geïnspireerd en creatief. De Engelse Danielle Marchant werkte als coach in de top van het bedrijfsleven en genoot daarvan, toch werd ze door haar eigen lijf teruggefloten. “Ik woonde en werkte in Singapore, waar ik twee bedrijven leidde en waar ik een druk leven had. Het was leuk en fantastisch, tot mijn leven me op een dag wakker schudde. Ik had mezelf te lang gepusht en mijn lichaam kon mijn tempo niet meer bijhouden. Nadat ik van een burn-out was bijgekomen, diende ik mijn ontslag in en keerde ik terug naar Groot-Brittannië. Uit deze ervaring is mijn bedrijf voortgekomen.”

Dus wat is pauze?

Je wilt natuurlijk voorkomen dat je lichaam je een halt toe zal roepen in de vorm van een geforceerde pauze… Hoe kun je wat afremmen en meer ademen? “De pauze is een punt aan het einde van de zin die ons de kans geeft na te denken over de volgende zin in ons leven. Daar ligt de kans om te overwegen een andere richting te kiezen of te veranderen, of gewoon je volgende stap te bedenken. Het is een moment in de tijd waarop we stil zijn en kijken naar wat er tevoorschijn komt. Stel jezelf voor dat je een bladzijde leest zonder pauzes. De woorden zijn allemaal aan elkaar geplakt en je kunt er geen wijs uit worden. Er is geen ruimte om op adem te komen, om te stoppen en na te denken over wat je tot nu toe hebt gelezen. Geen ruimte om het verhaal en de informatie in je op te nemen. Veel mensen leven het grootste deel van hun leven op deze manier. Een leven zonder punten kan heel overweldigend en zelfs betekenisloos aanvoelen”, aldus Danielle.   

‘De pauze is het moment waarop we onszelf toestemming geven om rustig uit de knoop te komen’

Afremmen, luisteren en zoeken naar de balans
Gelukkig kan dat anders. Danielle: “Tijdens de reis die je via mijn boek maakt krijg je de kans uit de dagelijkse sleur te stappen en de totaliteit van je leven weer echt te beleven. Je kunt het boek bijvoorbeeld gebruiken als een soort persoonlijke retraite. Bovendien is het een plek waar je op terug kunt vallen als je je verloren of angstig voelt. Of als je overweldigd, druk en gestrest bent. Een plek waar je steun en sturing vindt. Ik help je afremmen, luisteren en zoeken naar de voor jou juiste balans.” En daar hoef je echt niet meteen een sabbatical voor in te plannen of een lange vakantie naar een tropisch onbewoond eiland te boeken (al mag dat natuurlijk wel).  

Hoe neem je pauze als je druk bent?
In het boek staan langetermijnoefeningen die je rust geven, helpen bij het ontwikkelen van je intuïtie en het voeden van je energie. Maar ook geeft Danielle je wat dagelijkse oefeningen op basis van micropauzes, op de momenten dat je je overweldigd voelt. Wat zijn micropauzes? Danielle: “Er zijn manieren om het risico op een burn-out te verlagen. Je hoort mensen vaak praten over ‘leven in het hier en nu’. Dit betekent dat je een paar seconden of minuten de tijd neemt om te zien wat er op dat moment gebeurt. Een micropauze is een eenvoudige manier om weer in balans te komen als je dat nodig hebt. Maak ze onderdeel van je dagelijkse routine en geniet ervan! Wees elke keer als je een micropauze inlast bewust hoe je je voelt. Merk ook hoeveel weerstand je misschien voelt bij het nemen van een micropauze. Het doel is niet om perfect te zijn, maar om alert en bewust te zijn en goed naar jezelf te kijken.


3x een effectieve micropauze
Micropauze 1: Als je perspectief zoekt, kijk dan naar de horizon.
Als je het druk hebt en gestrest bent, gaat je aandacht vanzelf naar binnen en neemt je creativiteit af. Ga bij een raam staan en verleg je aandacht naar de horizon. Concentreer je op je ademhaling en laat nieuwe perspectieven op je afkomen. Ontspan je ogen en verruim je blik. Doe dit een paar minuten. Adem in door je neus, tot diep in je buik. Voor je het weet ben je weer in balans.

Micropauze 2: Drink meer water als je je stressniveau wilt verlagen.
Die druk op je hoofd is niet altijd stressgerelateerd; het kan ook betekenen dat je uitgedroogd bent omdat de cellen in je hersenen krimpen door gebrek aan vloeistof. Zorg er dus voor dat je altijd een fles water bij je hebt en drink meer dan je nodig hebt. Als je merkt dat je in het begin extra vaak naar het toilet moet, betekent dat alleen maar dat je inderdaad uitgedroogd was – blijf drinken en je lichaam zal weer in balans komen.

Micropauze 3: Kies een speciaal doosje of blikje. Dit kan iets moois zijn of juist praktisch, groot of klein. Kies gewoon wat voor jou goed voelt. Stop er gedurende een jaar steeds briefjes in waarop je een gebeurtenis beschrijft waarvoor je dankbaar bent. Iets gedenkwaardigs, iets waar je om moest lachen of iets wat je hart verwarmde. Neem steeds een moment van rust om jouw verhaaltje op te schrijven. Misschien wil je er wel een grappig tekeningetje bij maken? Na twaalf maanden heb je een prachtig cadeau voor jezelf om open te maken en al die speciale momenten van het afgelopen jaar te overdenken.

koop Pauze van Danielle Marchant hier!

Beoordeel dit artikel

(16 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht