Go to top
Ontspanning door meditatie en oefeningen in mindfulness brengen meer rust in je leven. Stress en depressieve klachten verminderen aantoonbaar door mindfulness en meditatie.

5 lessen van Jon Kabat-Zinn

In 100 lessen in mindfulness leert Jon Kabat-Zinn je alles over mindfulness. Wat zo leuk is aan dit boek, is dat je de lessen niet één voor één hoeft te ‘leren’. Je kunt ze gebruiken of lezen wanneer jij wilt en wanneer het jou uitkomt. 

Les 7: Juiste instelling 

Volgens Jon Kabat-Zinn is de juiste instelling waarmee je gaat opletten en in het heden gaat leven cruciaal. De juiste instelling noemt hij de ‘grond’ waarin je een minfulle geest gaat opkweken. Je gaat je geest kalmeren, je lichaam ontspannen, je concentreren en je gaat helderder zien. Hoe meer inzet je hebt, hoe meer kalmte en ontspanning je zult ontwikkelen. 

Les 11: Opletten

“Bewustzijn vereist alleen maar dat je oplet en dingen zien zoals ze zijn.” Mindfulness heeft volgens Jon Kabat-Zinn niet te maken met iets veranderen. Het vereist vooral ontvankelijkheid en aanvaarding. Dit klinkt natuurlijk makkelijker dan het is. Want jezelf proberen te dwingen om in slaap te vallen, werkt vaak juist averechts als je ’s nachts ligt te tobben. Probeer af te stemmen op samenhang en heelheid. 

Les 62: Niet reageren

Je zit eindelijk te mediteren, maar je hoort de deur de hele tijd piepen. En je zit niet zo lekker. En hoor je je telefoon nou net afgaan? Kabat-Zinn adviseert: blijf onbeweeglijk zitten. Verwelkom alle geluiden en afleidingen, maar blijf je er bewust van. Ga misschien een beetje verzitten om het ongemak te verminderen, maar doe dat bewust. Doe het van moment tot moment met volgehouden bewustzijn.

Les 17: Niet oordelen

Oordelen kun je niet stoppen. Het zijn je gedachten die ergens heen leiden, en dit hoef je niet tot halt te roepen. Dat kan ook helemaal niet. Probeer je er alleen vanaf nu bewust van te zijn dat het gebeurt. Je eigen oordelen te veroordelen maakt alles alleen nog maar ingewikkelder.

Les 30: Zelfdiscipline 

En misschien wel de belangrijkste les: blijf oefenen. Mindfulness ontstaat niet vanzelf. Het ontstaat niet omdat jij hebt besloten dat je vanaf vandaag mindful in het leven staat. Jon Kabat-Zinn: “Een sterke betrokkenheid om aan jezelf te werken en genoeg zelfdiscipline om ermee door te gaan zijn onmisbaar.”

Wil je alle lessen van Jon Kabat-Zinn weten? Je koopt hier 100 lessen in mindfulness.

Beoordeel dit artikel

(4 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht