Go to top
Ontspanning door meditatie en oefeningen in mindfulness brengen meer rust in je leven. Stress en depressieve klachten verminderen aantoonbaar door mindfulness en meditatie.

Zonder stress op vakantie

Of je nou op een verre wereldreis gaat, naar Zuid-Frankrijk of lekker wat dagen in Nederland eropuit gaat: zorg dat je ontspannen aan je reis begint. 4 tips om er zeker van te zijn dat je jouw vakantie helemaal uitgerust begint én eindigt.

Slapen, slapen en nog eens slapen

We schreven het al eerder: genoeg slaap is heel belangrijk. Vóórdat je op vakantie gaat natuurlijk, om alle inpakstress met een helder hoofd aan te gaan. Kom jij moeilijk in slaap? Dan helpen deze tips je misschien. Ook tijdens je vakantie blijft een goede nachtrust prioriteit. Je bioritme houdt namelijk van regelmaat. En zodra je daarvan afwijkt, raakt het in de war. Gelukkig kun je je bioritme zelf redelijk onder controle houden. Als je weer terugkomt van vakantie, heb je waarschijnlijk een lekker uitgerust gevoel. Dit wil je natuurlijk zo lang mogelijk vasthouden. Fleur je huis op met bloemen om in de zomerse sfeer te blijven of rek je vakantie een beetje uit door thuis een retreat te houden.

Eet gezond én lekker

Stress kan een uitwerking hebben op je gewicht. Sommige mensen vallen door stress af, anderen komen er juist door aan. En met het vooruitzicht van in bikini op het strand liggen, wil je er natuurlijk wel goed uitzien. Zorg dat je voorafgaand aan je vakantie veel groenten en fruit eet. Vind je dat lastig? Hier vind je heel veel gezonde en lekkere recepten. Wist je dat voeding je ook echt kan helpen bij het verminderen van stress? Sommige producten hebben een kalmerende werking, zoals paranoten en broccoli.

Plan de week voor je op vakantie gaat je maaltijden in, zodat je niet in de haast allerlei ongezonde dingen gaat eten. Neem op vakantie ook wat gezonde snackjes mee, zoals noten en gedroogd fruit. Als je die op de plaats van bestemming makkelijk kunt kopen, koop je die daar natuurlijk gewoon. Zo voorkom je verleidingen op vakantie. En durf je na de vakantie gewoon op de weegschaal te gaan staan.

Kom tot rust door te lezen

Wil jij nou ook eindelijk dat ene boek gaan lezen op vakantie? Waarom stel je het uit tot je weg bent? Pak dat boek alvast een paar dagen voor je weggaat en lees ’s avonds voor het slapen 10 minuten. Waarschijnlijk zit je dan al helemaal in het verhaal als je eenmaal op vakantie bent, en heb je nóg meer zin om verder te lezen. En bijkomend voordeel: door te lezen voor je gaat slapen, heb je uiteindelijk weer een betere nachtrust. Nog geen boeken uitgekozen om mee te nemen? Dit zijn de fijnste boeken om mee te nemen op vakantie.

Laat het los

Als je eenmaal op vakantie bent, heb je misschien het gevoel dat je elke dag iets leuks móet doen. Misschien heb je voorafgaand aan je citytrip bijvoorbeeld uitstapjes geboekt of een planning gemaakt van welke kerken en musea je wilt bezoeken. Dit heb je natuurlijk niet voor niets gedaan, maak dus zeker de uitstapjes waar je echt heel erg zin in hebt. Ga je kamperen? Spreek dan af dat je niet elke dag gaat koken, en als je een keer een pan paella laat aanbranden, ga je gewoon lekker uit eten. Probeer je planning af en toe los te laten: je bent op vakantie om te ontspannen! 

Vind je het lastig om dingen los te laten? Lees hier onze top 5 loslaten.

Beoordeel dit artikel

(0 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht