Go to top
Relaties van welke aard dan ook – met familie, vrienden, collega’s of geliefden – kunnen ingewikkeld zijn. Door meer inzicht te krijgen in de werking en achtergronden van relaties en je eigen rol kun je werken aan het verbeteren van waardevolle relaties in je leven.

Hoe herken je een foute man?

Sommige vrouwen vallen steeds weer voor een man die niet goed voor hen is. Zij lopen aardige mannen voorbij en blijven hangen in rampzalige relaties. Carolien Roodvoets schreef een boek over de aantrekkingskracht van foute mannen. Zij maakt onderscheid tussen een aantal typen foute mannen. Een handig houvast bij het herkennen van een foute man. In dit artikel twee voorbeelden: de narcist en de jaloerse man.

De ene foute man is de andere niet. Dat wordt al snel duidelijk als je De aantrekkingskracht van foute mannen leest. Wel hebben alle foute mannen bepaalde zaken gemeenschappelijk. Zelf hebben foute mannen bijvoorbeeld opvallend weinig last heeft van hun eigen gedrag. In tegenstelling tot hun omgeving. Meestal zijn ze zeer onbetrouwbaar, niet in staat tot een relatie die gebaseerd is op liefde en wederzijds respect. Deze mannen weigeren na te denken. Over hun daden, over hun fouten, over het effect daarvan op hun relatie. Ze zijn niet gemotiveerd om hun gedrag bij te stellen, zoeken geen hulp en menen het volste recht te hebben om te doen wat zij doen.

Rampzalige relaties
Vooropgesteld: natuurlijk is in elke relatie wel wat. Geen mens is perfect. Je hebt niet zo maar een relatie met een (hele) foute man. Wanneer weet je echter dat het echt goed mis is en je verzeild bent geraakt in een bizar slechte relatie? Als het lijden overheerst. Nachten wakker liggen en piekeren. Bang zijn voor zijn stemmingen, bang zijn voor zijn thuiskomst, bang zijn voor zijn ontrouw, voor zijn fantasieën, voor zijn wensen, voor zijn geweld, voor zijn verwijten, voor zijn vernederingen. Dan spreken we van een beschadigende relatie. Het betekent in jezelf eindeloze redevoeringen tegen hem houden in de hoop dat hij je eindelijk zal begrijpen en wakker geschud zal worden. En stikken in je woede en gevoelens van onmacht.

Narcist
De narcist is zo'n man die je waarschijnlijk tot dit soort waanzin zal drijven. Vaak is hij erg aantrekkelijk. Met volop goede en leuke ideeën. Hij is creatief, heeft lef, beschikt vaak over goede contacten en heeft veel charme. Maar deze man wil in de eerste plaats bewonderd worden en niet zo’n beetje ook. Een narcist is vaak dol op vrouwen, dat wil zeggen: op de liefde. Hij is verliefd op de bewondering die hij kan oogsten van zijn minnaressen. Veel vrouwen idealiseren hun narcist. Wanneer er zaken misgaan, ligt het volgens deze man altijd aan een ander, vaak aan zijn partner. Hij zal je nooit gelijk geven en zich nooit verlagen door zijn excuus aan te bieden. Hij kan niet tegen ongelijk en niet tegen verlies. Hij kletst zich er wel uit. Een relatie met een narcist knapt meestal als zijn partner niet langer in zijn schaduw wil staan.

Jaloerse man
Nog zo'n fout type: de jaloerse of bezitterige man. Een bepaalde mate van jaloezie is normaal in een relatie. In het begin kunnen jaloezie en bezitsdrang daarom nog vrij onschuldig lijken. De vrouw denkt: ‘Hij is gewoon verliefd, dit gedrag gaat wel over.’ Bovendien is zij zelf ook verliefd en dan ben je nu eenmaal een beetje blind, dan wil je niets liever dan de obsessie van je partner zijn. Maar een jaloerse en bezitterige partner eist exclusieve aandacht en liefde. Hij sluit iedere derde buiten en bedient zich van emotionele chantage. Eigenlijk is deze man doodsbang om verlaten te worden. Met (extreem) controlerend gedrag als gevolg. Wie streeft naar een gelijkwaardige relatie, en voor een deel haar eigen weg wil gaan in het leven, is bij deze man te allen tijden aan het verkeerde adres.

Waarom is het voor veel vrouwen moeilijk om een desastreuze verhouding te verbreken? Wanneer is een man nu echt een foute man? Wat kun je doen als je op dit soort types valt? Carolien Roodvoets, psychotherapeute, relatietherapeute en seksuologe, schreef er een boek over dat je veel inzichten verschaft. Over je partner, over jezelf en over je relatie. Bestel De aantrekkingskracht van foute mannen nu .

Beoordeel dit artikel

(29 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht