Go to top
Relaties van welke aard dan ook – met familie, vrienden, collega’s of geliefden – kunnen ingewikkeld zijn. Door meer inzicht te krijgen in de werking en achtergronden van relaties en je eigen rol kun je werken aan het verbeteren van waardevolle relaties in je leven.

Onveilige jeugd

Waar kun je heen als je bij je eigen familie niet veilig bent? Als je je eigen vader of moeder niet kunt vertrouwen, wie dan nog wel? Carolien Roodvoets schreef een boek over de gevolgen en verwerking van een onveilige jeugd. Wat is een onveilige jeugd precies? Wat zijn de gevolgen? En kun je daar later als volwassene nog iets aan doen?

onveilige jeugdEen onveilige jeugd is soms onmiskenbaar. Bijvoorbeeld als kinderen misbruikt en mishandeld worden. En de cijfers liegen er niet om. Zo worden er per jaar maar liefst 80.000 kinderen mishandeld in Nederland. Dit is dus een lot dat veel kinderen treft. Maar ook kinderen die niet worden blootgesteld aan zeer ingrijpende en nare ervaringen krijgen soms structureel niet wat ze nodig hebben van hun ouders. Dingen die je nodig hebt om op te groeien tot een evenwichtige volwassene.

Emotioneel en pedagogisch verwaarloosd
Voor de buitenwereld is de subtielere vorm van een onveilige jeugd lang niet altijd duidelijk zichtbaar. Het gaat om kinderen die bijvoorbeeld emotioneel en pedagogisch verwaarloosd worden, verbaal gekleineerd of genegeerd. Ze zijn getuige van een slecht huwelijk, lijden onder spanningen van hun ouders of worden ingezet als steunpilaar. De ouders zijn er dan niet voor de kinderen. Sterker nog: de kinderen moeten er voor de ouders zijn. En komen zo te weinig toe aan hun eigen ontwikkeling. Ook dat noemen we een onveilige jeugd.

De rol van de ouders
Alle ouders weten het: goed ouderschap is een hele kunst. Het vraagt om wijsheid, eindeloos geduld en veel liefde. Liefde moet zich bovendien uiten in liefdevol gedrag, ander is het een loos woord. Maar niemand is perfect. Het is dus de kunst om goed genoeg te zijn! Om genoeg volwassen en psychisch gezond te zijn. Want wanneer volwassen en psychisch gezonde ouders fouten maken ten opzichte van hun kinderen dan geven ze de fouten toe. Ze proberen de schade te herstellen en herhaling te voorkomen. Het vertrouwen in de ouder blijft dan meestal bestaan. Onvolwassen ouders daarentegen zien hun eigen fouten en gebreken onvoldoende in en zullen klachten van de kinderen negeren. Het basisvertrouwen van het kind in de ouders wordt dan fundamenteel en ernstig beschadigd.

Onvervulde behoefte
Hoe ontstaat een onveilige jeugd? Ouders zetten vaak kinderen op de wereld vanuit een onvervulde behoefte. Bewust of onbewust hopen ze dat het kind in hun noden zal voorzien. Zoals onvoorwaardelijk liefde. Een kind zal aan die verwachtingen willen voldoen omdat het van zijn ouders houdt. Hoe onrealistisch die verwachtingen dan ook mogen zijn. In plaats van hun eigen leven te leiden, proberen zij te overleven.

Gevolgen onveilige jeugd
Groeit een kind op in onderdrukkende, verwaarlozende omstandigheden? En heeft het zijn leven moet bouwen op afweermechanismen en overlevingsstrategieën? Dan heeft dat gevolgen voor de ontwikkeling van de persoonlijkheid. Waakzaamheid, angst en verdriet, ingeslikte en verboden woede domineren vaak. Deze kinderen ontwikkelen op volwassen leeftijd vaak depressies en andere aandoeningen. En gaan zich op een vermijdende, afwerende of gedesorganiseerde manier gedragen in intieme relaties. Hierdoor kunnen er ernstige (relatie)problemen ontstaan. Het leven valt hen zwaar.

Het moet eruit!
Als je als kind bent opgegroeid in een onveilig gezin, dan is je belastende geschiedenis altijd als een onderstroom aanwezig in je volwassen leven. Het is een verhaal, maar een verhaal zonder woorden. Onveilig opgegroeide kinderen hebben geen teksten om zich uit te drukken omdat ze de woorden niet kennen. Pas als ze er alsnog een verhaal van gaan maken, komt de verwerking op gang. Het woordeloze verhaal moet verteld worden. Het moet eruit! Vaak met behulp van een (psycho)therapeut. Het verhaal vertellen is een eerste belangrijke stap in de zoektocht naar erkenning en verwerking van de geschiedenis.

Meer weten? Niemandskinderen is een boek voor volwassenen die worstelen met de last die een onveilige jeugd met zich bracht, en voor therapeuten/hulpverleners die met deze groep te maken hebben. Bestel nu Niemandskinderen in de webshop!

Beeld: Thinkstock

Beoordeel dit artikel

(69 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht