Go to top
Relaties van welke aard dan ook – met familie, vrienden, collega’s of geliefden – kunnen ingewikkeld zijn. Door meer inzicht te krijgen in de werking en achtergronden van relaties en je eigen rol kun je werken aan het verbeteren van waardevolle relaties in je leven.

Psychologie van overspel (4)

Carolien Roodvoets werpt in De duivelsdriehoek licht op de psychologische achtergronden van overspel. Want wie vreemdgaat heeft een innerlijk motief. Onder andere op basis van de Griekse mythologie beschrijft Roodvoets de verschillende typen vreemdgangers. Wij zetten in een reeks blogs over dit onderwerp een aantal stereotypen van vreemdgangers op een rij. Vandaag: Hermes. Let wel: iemand is natuurlijk nooit alleen één type. Er zullen ook altijd karaktertrekken van de andere goden in zijn persoonlijkheid aanwezig zijn. Maar de beschrijvingen geven houvast in het bepalen van de psychologische problematiek.


Hermes was een zoon van Zeus en Maja. Maja woonde in een grot in de bergen en Hermes groeide alleen met zijn moeder op. Vanaf de geboorte was Hermes een druk en actief ventje en viel hij op door zijn vindingrijkheid. Hermes is de aantrekkelijke vrijgezel onder de Griekse goden.

Een man als Hermes kan zich in feite niet binden. Meestal heeft hij een gezinsachtergrond van een te hechte band met zijn moeder, die hem ook verwende en een slechte band met zijn vader. Hij ontwikkelde daardoor meer de vrouwelijke dan de mannelijke kanten van zijn persoonlijkheid. Die onzekerheid over zijn eigen identiteit lost hij op door tal van vrouwen te versieren. Het conflict wordt echter weer niet opgelost, waardoor hij rusteloos zal blijven.

In het dagelijks leven is hij het type ‘vlotte jongen’. Vrouwen zijn wel belangrijk voor hem, maar wanneer hij ze veroverd heeft, kan hij niet meer van ze houden en verliest hij al snel zijn belangstelling. Hij heeft moeite met verantwoordelijkheden en vermijdt innerlijke pijn. Hij ontloopt volwassen verantwoordelijkheden en wil zijn hele leven blijven ‘spelen’. Hetgeen op latere leeftijd kan leiden tot depressieve gevoelens van niks opgebouwd te hebben.

Meer lezen over het fenomeen vreemdgaan of overspel? Bestel dan nu in onze webshop De duivelsdriehoek over vreemdgangers.
 
Beeld: Thinkstock

Beoordeel dit artikel

(0 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht