Go to top
Relaties van welke aard dan ook – met familie, vrienden, collega’s of geliefden – kunnen ingewikkeld zijn. Door meer inzicht te krijgen in de werking en achtergronden van relaties en je eigen rol kun je werken aan het verbeteren van waardevolle relaties in je leven.

Psychologie van overspel (5)

Carolien Roodvoets werpt in De duivelsdriehoek licht op de psychologische achtergronden van overspel. Want wie vreemdgaat heeft een innerlijk motief. Onder andere op basis van de Griekse mythologie beschrijft Roodvoets de verschillende typen vreemdgangers. Wij zetten in een reeks blogs over dit onderwerp een aantal stereotypen van vreemdgangers op een rij. Vandaag: Dionysus, god van de wijn en de extase. Let wel: iemand is natuurlijk nooit alleen één type. Er zullen ook altijd karaktertrekken van de andere goden in zijn persoonlijkheid aanwezig zijn. Maar de beschrijvingen geven houvast in het bepalen van de psychologische problematiek.

Zeus verwekte Dionysus bij Semele, een sterfelijke vrouw. Toen Zeus echter door een list van zijn jaloerse vrouw Hera in zijn gedaante als oppergod aan Semele verscheen, overleed zij ter plekke. Zeus haalde de embryo uit haar lichaam en naaide die in zijn dijbeen. Na de geboorte kwam de baby terecht bij een zuster en zwager van Semele. Hera maakte hen echter krankzinnig zodat zij het kind probeerden te vermoorden. Zeus moest er weer aan te pas komen. Hij bracht het ventje toen naar de nimfen van Nynsa. Toen hij volwassen was redde hij zijn moeder uit de onderwereld.

Geen moeder

De Dionysus-man heeft inderdaad vaak geen moeder gehad. Er is daardoor een vroegkinderlijke wond geslagen in de psyche van het kind. Een man met een achtergrond als Dionysus zal gericht zijn op directe behoeftebevrediging en wanneer hij daarin gefrustreerd wordt, zal hij tekeergaan als een temperamentvolle baby die de borst niet krijgt. Ook is de gewetensfunctie meestal slecht ontwikkeld omdat het kind te weinig affectie maar ook te weinig sturing heeft gehad. Hij heeft niet goed geleerd wat mag en niet mag. Later zal hij zich extatisch willen overgeven aan zijn behoeften.

'Gewonde’ vrouwen

De Dionysus als vreemdganger is ook nogal eens de redder van vrouwen. Hij heeft de neiging zich op ‘gewonde’ vrouwen te richten, die hij wil redden maar niet zelden helpt hij ze nog verder naar de ondergang. Een wolf in schaapskleren die zich in eerste instantie zeer charmant en zachtaardig kan voordoen, maar die van de ene op de andere minuut kan veranderen in een engerd. Een Dionysus-man is in feite ook nog een kind, een baby bijna, die extatisch genot ervaart wanneer het goed is en hij het paradijs op aarde gevonden denkt te hebben. Maar die ook monsterlijk en furieus wordt wanneer hij gefrustreerd is. Een kind dat zich met name laat leiden door zijn behoeften en driften en niet door zijn geweten.

Meer lezen over het fenomeen vreemdgaan of overspel? Bestel dan nu in onze webshop De duivelsdriehoek over vreemdgangers.
 
Beeld: Thinkstock

Beoordeel dit artikel

(0 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht