Go to top
Relaties van welke aard dan ook – met familie, vrienden, collega’s of geliefden – kunnen ingewikkeld zijn. Door meer inzicht te krijgen in de werking en achtergronden van relaties en je eigen rol kun je werken aan het verbeteren van waardevolle relaties in je leven.

Twijfels over je relatie

Wat als de liefde toch niet voor eeuwig blijft? Is dat heel erg? Betekent dat het einde van je relatie, of ga je er nog voor vechten? Twijfels over je relatie zijn heel menselijk. Er kan altijd een moment komen waarop je ineens denkt dat jullie toch niet zo goed bij elkaar passen.

Toen je je grote liefde ontmoette, dacht je niet na over het feit dat 50% van de huwelijken in een scheiding eindigt. Als je dolgelukkig bent en verkering krijgt, je verlooft en uiteindelijk trouwt, ga je er niet van uit dat je hart gebroken gaat worden. En dat is maar goed ook! We geloven in de liefde, we zijn van plan altijd bij elkaar te blijven. We zijn bereid alles op het spel te zetten voor het idee van 'ze leefden nog lang en gelukkig'. 

Toch uit elkaar gaan

Besluit je toch om uit elkaar te gaan? Dit wordt vaak een drama omdat het idee of het verhaal dat je in je hoofd had heel anders loopt dan je wilde. Uit elkaar gaan voelt als de allergrootste mislukking die je kon meemaken. We willen allemaal 'nog lang en gelukkig' en als dat niet lukt, lijkt het alsof je er nooit meer overheen komt. Niet over de schok, niet over het verdriet en al helemaal niet over de schaamte.

In onze maatschappij is het idee nog steeds dat uit elkaar gaan een teken van falen is. Daardoor is het moeilijk om op een bewuste manier uit elkaar te gaan. Je voelt je slecht behandeld en vernederd. Die gevoelens zijn heel normaal. Vooral als jij degene bent die wordt verlaten. Terwijl het einde van een relatie al moeilijk genoeg is voor je hart. Los van het verlies aan sociale status en schande waarmee het soms gepaard gaat. 

Bewust scheiden

Toen Gwyneth Paltrow in 2014 scheidde van Chris Martin, gebruikte ze de term conscious uncoupling voor het harmonieuze en wederzijdse besluit om uit elkaar te gaan. Hiermee liet ze zien dat het beëindigen van een relatie niet altijd ellendig en verdrietig hoeft te zijn. In Lang en gelukkig uit elkaar laat relatie-expert Katherine Woodward zien wat bewust scheiden is. Het staat voor scheiding waarbij beide partners accepteren dat ze een rol hebben gespeeld bij het uit elkaar gaan en - nog belangrijker - het samen werken aan een functionele en gezonde manier om in de toekomst met elkaar om te gaan. 

Lees het eerste hoofdstuk uit Lang en gelukkig uit elkaar.

Twijfels over je relatie

Heb je twijfels over je relatie? Dit hoeft natuurlijk nog niet meteen te betekenen dat je er een punt achter gaat zetten. Wil je er nog energie in steken, dan heb je misschien wel wat aan deze 5 relatietips. Wil je je relatie verbeteren of behouden? In De 5 elementen van liefde lees je daar alles over. Onthoud altijd dat twijfels zeker niet het einde betekenen van je relatie. 

Boekentips

Beoordeel dit artikel

(1 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht