Go to top
Zelfontplooiing, het ontwikkelen van talenten en kwaliteiten, kan helpen bij het vinden van een nieuwe richting in het leven.

Kakeibo: de Japanse kunst voor een rijker leven

Japanners weten als geen ander hoe je minimalistisch kunt leven. Ze kunnen bij bijna alles toe met minder, of het nu gaat om spullen in huis of om koken met producten van het seizoen. Centraal in deze manier van leven staat kakeibo, het huishoudboekje waarmee Japanners budgetteren en hun spaardoelen vastleggen.
 
Kakeibo is een Japanse traditie van inmiddels meer dan een eeuw oud. Hani Motoko, de eerste vrouwelijke journalist van Japan, bedacht de methode in 1904 als hulpmiddel voor Japanse huisvrouwen om een budget bij te houden. Kakeibo was voor veel vrouwen een bevrijding; nu konden ze zelfstandig financiële beslissingen nemen. Het inkomen werd in envelopjes verdeeld over de verschillende categorieën. En daarnaast hielden zij de inkomsten en uitgaven bij in een huishoudboekje, de Kakeibo. 
 
Ook vandaag de dag is kakeibo nog altijd een erg populaire en bewezen methode om geld te besparen. 
Het uitgangspunt is eenvoudig: je maakt een overzicht welk inkomen er is en welke vaste lasten er zijn. Daarnaast bepaal je zelf welke spaardoelen je wilt bereiken en hoeveel je daar elke maand voor over hebt. Die gegevens noteer je in je kakeibo.
Daarnaast hou je precies bij welke inkomsten er zijn en waar je je geld aan uit geeft. Zo krijg je het benodigde inzicht waar je geld naar toe gaat. Elke maand sta je bovendien even stil bij wat je nog beter kunt doen om te sparen voor de dingen die er in je leven echt toe doen.
 
De beste tips
Je kunt veel leren van hoe de Japanners met hun geld omgaan, maar om te beginnen zijn hier alvast een paar belangrijke tips:
 • Geld besparen is een kwestie van verstandig uitgeven.
 • Bij besparen denken we vaak aan geld dat we juist niet kunnen uitgeven, en daardoor wordt (be)sparen een lastig verplicht nummer in plaats van een positieve verandering voor het leven. De essentie van sparen is juist dat je leert hoe je je geld uitgeeft, maar dan wel op een verstandige manier. Inzicht in je uitgaven is nodig om je gewoonten te veranderen. 
 • Verdeel je uitgaven in ‘moeten’ en ‘willen’.
 • Je noteert aan het begin van elke maand je noodzakelijke en vaste uitgaven in je kakeibo, maar uitgaven op wekelijkse basis zijn variabel. Het is belangrijk dat je onderscheid maakt tussen ‘moeten’ en ‘willen’. Je moet elke dag eten, maar een hapje eten in een restaurant is ‘willen’, geen ‘moeten’. Dat is een cruciaal verschil! Houd voortdurend in de gaten welk deel van je uitgaven onder ‘moeten’ of onder ‘willen’ valt. Zo kun je snel vaststellen of je geen geld verspilt. 
 
Je kakeibo helpt je te (be)sparen door je elke maand weer deze vier hamvragen te stellen:
 
 1. Hoeveel geld heb je ter beschikking?
  Dit bedrag bereken je door al je vaste kosten (zoals bijvoorbeeld huur en ov-abonnement) van je netto-inkomsten af te trekken.
 2. Hoeveel wil je sparen?
  Stel voor jezelf een spaardoel en reken op basis hiervan uit hoeveel je elke week maximaal kunt uitgeven.
 3. Wat zijn je uitgaven?
  Noteer elke dag hoeveel je hebt uitgegeven, verdeeld over categorieën die op jouw manier van leven van toepassing zijn.
 4. Wat kun je verbeteren?
  Kijk aan het einde van elke week en elke maand of je goed op weg bent en of je je doel kunt halen. Bedenk wat je de komende maand zou kunnen en willen veranderen. 
 
Door je kakeibo bij te houden vergeet je je spaardoelen niet en kun je die gemakkelijker bereiken, zonder te hoeven afzien. Je kunt op elke willekeurige dag in elke willekeurige maand in elk willekeurig jaar beginnen om te sparen voor de dingen die voor jou echt van belang zijn voor jouw leven.
Wacht niet langer en start met je eigen Kakeibo. Bestel hier jouw eigen exemplaar!
 
‘Ganbatte’ oftewel ‘ga ervoor en doe je best’ zoals ze de Japanners zeggen!
 

Beoordeel dit artikel

(14 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht