Go to top
Zelfontplooiing, het ontwikkelen van talenten en kwaliteiten, kan helpen bij het vinden van een nieuwe richting in het leven.

Dieper contact maken met je gevoel

In het boek Laat je raken -wat je emoties je vertellen neemt coach en schrijfster Karin Steffens je mee op ontdekkingstocht en laat je zien hoe je dieper contact kunt maken met je gevoel. Er zit zoveel wijsheid in je gevoelens en emoties en ze komen volgens Karin iets waardevols brengen. Wij spraken met Karin over haar boek. 
 
Hoe doen we dat dan, dieper contact maken met ons gevoel?
“De sleutel voor mij om contact te maken met je gevoel is het waarnemen in je lichaam. Je bewust zijn van de lichamelijke sensaties die bijvoorbeeld een emotie teweegbrengt. Ik onderscheid gevoel in intuïtieve gevoelens en emoties. Intuïtieve gevoelens zijn ingevingen die tot je komen zonder dat je erover hebt nagedacht. Deze intuïtieve gevoelens wijzen je feilloos de weg. Emoties zijn gevoelens die een gevolg zijn van je gedachten en die een persoonlijke geraaktheid in zich hebben. Die vragen eerst nog wat meer onderzoek om tot inzichten te komen.”
 
Wat meer onderzoek?
“Als je je emoties in je lichaam waarneemt, wil ik je uitnodigen om dit niet te veranderen of meteen te handelen, maar er eens bij stil te staan. Erbij aanwezig zijn en de emotie erkennen. Gewoon omdat ze er nu eenmaal is. Op het moment dat je de emotie erkent, kun je gaan verkennen wat de emotie voor je komt doen. Ik neem je als lezer aan de hand door verschillende vragen te stellen om zo de emoties verder te onderzoeken en te begrijpen. Zo kan je zelf ontdekken wat de emotie je komt brengen, want iedereen heeft zijn eigen wijsheid. Alleen jijzelf kunt weten en ervaren wat je gevoel je komt vertellen.”
 
Wat levert het ons precies op als we zo met onze emoties leren omgaan en ernaar gaan luisteren?
“Als je op deze compassievolle manier met je emoties omgaat, zal je gaan ervaren dat er in elke emotie een liefdevolle boodschap zit. Van daaruit kun je vervolgens voelen en inschatten of en hoe je moet handelen in de betreffende situatie. Het creëert de mogelijkheid voor je om steeds meer vanuit liefde te handelen. Om anderen (weer) met een open hart tegemoet te treden. En dat is iets wat mij raakt, want dat is volgens mij zo hard nodig in de wereld.”
 
 

Oefening om te leren luisteren naar je gevoel

Hoe kom je bij je gevoel en hoe leer je ernaar luisteren? Je lichaam geeft je de hele dag door signalen wat wel of niet goed voor je is.  Je kunt leren om die signalen te herkennen en te leren verstaan.
Je kunt beginnen met een eenvoudige en effectieve oefening: het leren herkennen van een ‘ja’ en een ‘nee’ in je lichaam. Stel jezelf een kleine keuze-vraag. Bijvoorbeeld of je zin hebt in koffie of thee. Stel dat je blij wordt van de gedachte aan een kopje thee, wees je er dan van bewust hoe dat gevoel voelt. Hoe voelt dat? En hoe reageert je lichaam bij de gedachte aan koffie?
Als de betreffende mogelijkheid bij je past of goed voor je is (een ‘ja’) dan kan dit zich op verschillende manieren in jouw lichaam uiten. Het kan voelen als ontspanning, zachtheid, ruimte, lichtheid of levendigheid. Als het antwoord van je lichaam op een van je vragen ‘nee’ is, dan zal dit een gevoel geven van spanning, afsluiting, weerstand of verharding.
 
Wees je bewust waar je het voelt in je lichaam. De één voel het in zijn buik, de ander rond het hart en weer een ander in het hele lichaam. Hoe is dat bij jou?
Zo kun je jezelf steeds weer nieuwe vragen voorleggen. Speel ermee, onderzoek het en leer zo jouw signalen herkennen.
 
 

Beoordeel dit artikel

(13 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht