Go to top
Zelfontplooiing, het ontwikkelen van talenten en kwaliteiten, kan helpen bij het vinden van een nieuwe richting in het leven.

Eetproblemen gaan nooit over wilskracht

Een interview met auteur en therapeut Ingeborg Bosch

 
De dag voordat Ingeborg twee maanden de wereld over gaat om Past Reality Integration, waar ze de grondlegger van is, onder de aandacht te brengen, spraken we haar over haar nieuwe boek Vrij van Eetproblemen. Telefonisch, want Ingeborg Bosch woont in Zuid-Frankrijk. Aan niets te merken dat ze druk is met last minute reis-stress, ze neemt alle tijd voor het gesprek en vertelt helder en enthousiast over haar werk. Na 5 bestsellers gaat ze aanvullend ook een andere schrijf-koers varen. 
 
"Vrij van Eetproblemen is een handzaam boek dat je in een aantal uur kunt uitlezen en voor langere tijd gemakkelijk bij je kunt dragen om steeds weer even in terug te kijken. Het is de eerste van een serie compacte boeken onder de naam Liefdevol Leven gericht op één specifiek onderwerp. Deze keer dus over eetproblemen en later komen wellicht onderwerpen als depressie, burn-out of angst aan de orde. Dit boek laat zien hoe Past Reality Integration je kan helpen bij het bevrijden van alle problemen die je rond eten kunt hebben.”

Wat is Past Reality Integration precies?
“PRI laat je ervaren hoe je bewustzijn werkt. En vanuit je bewustzijn je emoties en vanuit je emoties je gedrag. Ons bewustzijn ligt ten grondslag aan alles wat we doen, en dus ook aan alle problemen die we ervaren. Als kind maken we allemaal dingen mee die we toen nog niet goed konden verwerken omdat we daarvoor nog niet voldoende ontwikkeling hadden in de hersenen. Dat kan iets groots, iets traumatisch zijn, maar ook iets dat onschuldig lijkt omdat we ons niet bewust zijn dat het impact heeft gehad. Alleen liggen huilen als baby bijvoorbeeld, dat hebben we waarschijnlijk allemaal wel eens meegemaakt. Zonder besef van tijd, volledig afhankelijk van de ander, kan 10 minuten alleen liggen huilen bijvoorbeeld voelen als ‘voor eeuwig’..  Deze informatie kan een baby niet (alleen) verwerken en dus wordt dit onverwerkte opgeslagen in het emotionele brein en het onbewuste. Dit beschermingsmechanisme, heeft je dus toen gediend, zodat je deze pijn niet hoefde te voelen.”

En dat beïnvloedt ons nog steeds in het heden?
“Precies, door bepaalde gebeurtenissen in het heden wordt dit  overlevingsmechanisme opnieuw getriggerd, zonder dat we doorhebben dat er iets ouds geraakt wordt (het vanuit het verleden komt). In dit geval is het eetgedrag dus een onbewuste afweer om die pijn uit het verleden niet te hoeven voelen. We bekijken dus heel veel situaties in het heden, zonder dat we het weten, door een bril vanuit het verleden. We denken dat we te veel of juist te weinig eten doordat we een slechte dag hebben, doordat onze relatie is uitgegaan, we een gebrek aan wilskracht hebben of onze baas onaardig was, maar ons problematisch eetgedrag is als het ware een dekmantel voor iets wat veel dieper zit. Daar zit oude pijn onder en het eten of niet eten wordt onbewust ingezet als een soort camouflage. Een manier om het te verstoppen.”
 
Kunnen we ons daarvan bevrijden?
“Dat is inderdaad wat PRI doet. Als je eenmaal snapt en ervaart hoe dat werkt, dan ga je die onbewuste of onbedwingbare impulsen begrijpen. Vervolgens ga je het via verschillende stappen daadwerkelijk veranderen in het heden. Het begint met zelfobservatie en bewustwording. Vervolgens werk je met oefeningen die je vanuit het hier en nu brengen bij die oude pijn uit het verleden. De pijn die je hebt verdrongen in je onbewuste. Vervolgens kom je in contact met je gevoel daarbij en tot slot de belangrijkste stap: ervan loskomen in het hier en nu, zodat het je dagelijks leven niet meer blijft beïnvloeden. Het boek helpt je daar stap voor stap bij, ook met praktische oefeningen.” 
 
Je koppelt je gedrag in het heden dus als het ware los van de situatie uit het verleden? 
“Yes! En het mooie is dat de trigger dan ook echt weg is. Het is namelijk geen cognitieve loskoppeling, maar een loskoppeling in de beleving. En juist dat maakt het verschil. Je zult zien dat de impuls weg is en dat je je bijna niet meer kunt voorstellen dat dit probleem je zo in zijn greep heeft gehouden.”
 
Kun je eens een voorbeeld geven? 
“Een cliënt had enorme eetaanvallen die altijd opkwamen na contact met een bepaalde collega. Daarna voelde ze zoveel stress dat ze dat gevoel weg wilde eten. Via Past Reality Integration begon ze te begrijpen dat haar gedrag niets met die collega te maken had, maar dat dit slechts de trigger was. Via de ervaring in het heden maakte ze, met behulp van PRI, als het ware een brug naar het verleden. Ze werd zich bewust dat de blik van haar collega haar onbewust deed denken aan de blik van haar moeder vlak voordat ze haar ging slaan. De waarneming van die blik deed bij haar dus elke keer een alarm afgaan: er komt misschien geweld op me af!” 
 
Wilde ze eten om die pijn niet te voelen? 
“Om steeds opnieuw dat pijnlijke gevoel te vermijden komt de afweer in actie. Die afweer kan je helemaal overnemen: in dit geval de onbedwingbare drang naar eten. Met PRI kun je de pijn van toen toelaten en opnieuw begrijpen hoe eng dat voor het kleine meisje was. Vervolgens kijk je weer naar het hier en is het ineens duidelijk dat het niets met die collega te maken heeft. Die zat gewoon zelf niet lekker in zijn vel en was daardoor meer geïrriteerd dan anders. Geen reden om daar zoveel stress door te ervaren. Hierdoor kun je jezelf bevrijden.”

Waarom koos je het onderwerp ‘eetproblemen’? 
“Ik zie veel problematiek rondom eten bij cliënten en ik denk dat dit probleem enorm wordt onderschat. Mensen lijden vaak heel erg en het onbegrip van de omgeving helpt daar niet bij. Dat zorgt dan ook nog eens voor schaamte. Anorexia, boulimia of binge eating zijn grote problemen, maar ook schuldgevoelens rondom eten, veel met diëten bezig zijn of altijd onrust over een paar kilo te veel ervaren, kunnen iemand gevoelsmatig gevangen houden. Ik vind het belangrijk dat mensen gaan beseffen dat het nooit gaat over een gebrek aan wilskracht en dat het ook niet gaat over een probleem in het hier en nu. Alleen al dat te begrijpen is voor velen een enorme opluchting!”

 
 

Beoordeel dit artikel

(0 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht