Go to top
Zelfontplooiing, het ontwikkelen van talenten en kwaliteiten, kan helpen bij het vinden van een nieuwe richting in het leven.

Oefening: energetisch opruimen

“Rommel verwijst primair naar alles wat je in de weg staat om je ruimste zelf te kunnen ervaren; het is ieder ding of elke gedachte die je uit je evenwicht brengt en die rammelt aan de tralies van je kooi; het is de beperkende overtuiging die verduistert wie je bent; het is vastzittende energie.”

Rommel

De definitie van rommel van Stephanie Bennett-Vogt - auteur van het boek Mindful opruimen - is een stuk ruimer dan gewoonlijk en omvat ook de talloze gewoontes waar mensen aan hechten en die onbalans scheppen in ons leven. Hoogstwaarschijnlijk heb je een stuk of wat kwesties ergens rondslingeren; zo niet in je huis, dan houden ze zich toch waarschijnlijk ergens in je leven schuil. Je kunt vrij van rommel zijn en je kunt opgeruimd zijn. Je zult ontdekken dat dit niet altijd hetzelfde is. Rommel is betrekkelijk. Voor sommige mensen kan een enorm rommelig huis of werkplek heel koesterend zijn. Anderen stoort het of ervaren het als ronduit angstaanjagend. Je kunt een prachtig huis hebben en alles een plek hebben gegeven, en toch kan het er vol en rommelig aanvoelen. Waarom? Als jij (of vorige bewoners) stress hebben ervaren, innerlijke pijn, onderdrukte emoties of de brandende kwesties die je achtervolgen niet onder ogen kunt zien, dan schep je een ander, energetisch soort rommel die net zo schadelijk is voor jezelf, je huis en je hele leefomgeving.

De energetische impact van opruimen

De meeste traditionele opruimbenaderingen houden zich niet bezig met de energetische impact van opruimen; dat iedere dag één klein dingetje of kwestietje opruimen met de juiste intentie, krachtiger en duurzamer is dan een grote opruiming van een heleboel in één keer. We geven er juist de brui aan wanneer dingen beginnen te veranderen, heel stilletjes, onder de radar van iedere merkbare vooruitgang. We kunnen juist de moed verliezen als we door zouden moeten bijten en niet hoeven te luisteren naar de ingevingen van ons ego – dat deel van ons dat zich met niets anders bezighoudt dan met onze comfortzone en met alles bij het oude laten. De meeste opruimpogingen scheppen geen ruimte voor onszelf, voor het ervaren van onze gevoelens, voor het eerbiedigen van onze gemoedstoestanden, voor het scheppen van een veilige thuishaven, het aanvaarden van onze schaduwzijde; ze staan ons niet toe om meer compassie te hebben met onszelf. De modus operandi richt zich enkel en alleen op het eindresultaat, niet op de reis; op ons intellect, niet op onze aangeboren wijsheid; op weggooien, niet op loslaten.

Tastbare rommel
Tastbare rommel is de bekendste van de rommelfamilie, want het is zichtbaar en aanwezig; het is de bende die we zien, waar we dagelijks tegenaan lopen en doorheen waden. Als je ja kunt zeggen tegen een of meer van de beweringen die nu volgen, dan heb je te maken met tastbare rommel:
• Ik heb dingen die ik niet langer nodig heb, gebruik of leuk vind.
• Ik heb dingen die me niet meer passen.
• Ik heb dingen (projecten) die kapot zijn, niet onderhouden of onafgemaakt.
• Ik heb dingen die maar wat rondslingeren en/of niet worden opgeborgen.
Vanuit energetisch standpunt is tastbare rommel de grofste, meest verdichte vorm van vasthouden aan dingen. Het goede nieuws is dat het je vanwege de hoge zichtbaarheidsfactor de uitweg kan laten zien.

De oefening
De eerste stap bij het opruimen van rommel is onderkennen op hoeveel manieren rommel een spelletje speelt met ons energiepeil en onze geest. Het is belangrijk om altijd te onthouden dat deze weersomstandigheden niet zijn wie wij zijn en dat ze gewoon voorbijgaan als we verkiezen ons er niet mee te identificeren.

Afstemmen op tastbare rommel
Hierna volgt een lijst van manieren waarop rommel tastbaar opduikt in ons leven. Doe de oefening met een kaartje of stuk papier dat je langzaam naar beneden schuift, zodat je maar één regel tegelijk kunt lezen. Observeer hoe je je voelt na ieder item. Aan het eind van de lijst neem je even de tijd om je ogen te sluiten en vast te stellen hoe je je voelt. Word je door sommige van deze patronen van je stuk gebracht, voel je sensaties in je lichaam en/of komen er bepaalde herinneringen, beelden, gedachten of emoties in je naar boven? Als je een gevoel of patroon hebt onderkend, laat dat dan toe. Probeer niet te analyseren of er iets aan te verbeteren of veranderen. Merk het alleen maar op. Voel hoe het voelt.

Energetische lading
Een paar wijze woorden: Geloof het of niet, maar deze oefening heeft krachtige energetische ladingen. Geschreven woorden hebben net zoveel kracht als gesproken woorden. Ze kunnen sterke fysieke en emotionele reacties uitlokken als er voor jou een bepaalde lading op rust. Het doel van deze oefening is dat je je bewuster wordt van de plekken waar je niet kunt loslaten door simpelweg elke lading te beschouwen (door te voelen) als een vorm van informatie. Wanneer je merkt dat je van streek bent, je overweldigd voelt, afgeleid, moe of zelfs ziek, stop dan met de oefening en neem even pauze. Drink een glas water. Haal even een frisse neus. Herhaal voor jezelf: ‘Het is niet van mij.’ Wanneer je niks voelt, is dat ook goed. In de wereld van voelen bestaat geen goed of fout.

• stapels, torens, bergen papier…
• ongelezen artikelen, boeken, tijdschriften, krantenknipsels…
• volgestouwde kasten (laden, vakjes, hoekjes)…
• stof, spinnenwebben, vuil, roet, viezigheid, rotzooi, schimmel, ’t weer…
• disfunctioneel, kwijtgeraakt, kapot, beschadigd, ontmanteld, ongeschikt, misplaatst, slecht georganiseerd…
• zoek, volgestouwd, verward, versnipperd, verspild, vastgelopen, chaotisch, lawaaiig…
• stank, stinkend smerig, verrot, duister, bewolkt, zompig, klam…

Wacht even en voel. Als je door de hele lijst heen bent, doe dan je ogen dicht. Observeer je gedachten, gevoelens en/of zich op dit moment een andere weersgesteldheid in je aandient. Let op je ademhaling. Onthoud: je hoeft niets anders te doen dan te observeren, toe te laten en deze patronen te ervaren als symptomen van onevenwichtigheid.

Opruimdagboek
Neem even de tijd om in een dagboek of schrift te noteren hoe tastbaar de rommel in je leven opduikt.
• Wat me na het doen van de laatste oefening het meest bijbleef is…
• Een van de manieren waarop rommel in mijn leven opduikt is…
• Wanneer ik mijn aandacht richt op de tastbare rommel in mijn huis (het huis van anderen), dan voel ik…
• Iets wat ik (vandaag nog) zou kunnen doen om me een beter gevoel te geven is…

Deze oefening komt uit Mindful opruimen van Stephanie Bennet-Vogt

Beoordeel dit artikel

(3 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht