Go to top
Zelfontplooiing, het ontwikkelen van talenten en kwaliteiten, kan helpen bij het vinden van een nieuwe richting in het leven.

Schrijven vanuit je hart

Schrijven is een uitstekende manier om jezelf te ontmoeten en te leren kennen. Nathalie Goldberg – auteur van Schrijven vanuit je hart – laat je zien hoe je het schrijven kunt verbinden met je essentie.

Schrijven vanuit je hartOm het leven te doorgronden en geestelijk gezond te blijven.

Iedereen kan schrijven. Je eigen leven is je inspiratiebron. Achter elk mens gaan immers duizenden verhalen schuil. Daarvoor hoef je niet de Mount Everest te beklimmen of te gaan diepzeeduiken in Thailand. Laat je inspireren door het alledaagse. Van de geur van vers gemaaid gras die je kantoor binnendringt tot en met de deinende billen van de vrouw voor je in de rij bij de supermarkt. Want door de details van je bestaan te noteren, dring je door in de kern van je leven. Het opschrijven van je ervaringen verbindt je met jezelf. Daardoor gaat er een helende werking van uit.

Zenmeditatie
Hoe? Gewoon een kwestie van doen! Goldberg vergelijkt het creatief schrijven graag met zenmeditatie. Daarbij zit je in kleermakerszit, terwijl je focust op je ademhaling. Gedachten en emoties die opkomen, laat je voorbijgaan. Je blijft hoe dan ook zitten. Zo is het ook met schrijven, betoogt Goldberg. Ze moedigt je aan om dagelijks een bepaalde tijdspanne – twintig minuten bijvoorbeeld – te besteden aan het schrijven. Daarbij geldt een aantal regels. Zo blijf je constant schrijven, je krast niks door, op punten en komma's let je niet. Het is de kunst om je te laten gaan, niet na te denken en het kwetsbare in jezelf op te diepen en te uiten.

In flow
Wacht je op inspiratie of het gevoel dat je schrijft vanuit een diepere behoefte? Niet doen! Schrijven moet je trainen. Dus kruip elke dag achter je toetsenbord of schrijfblok. Of je nou zin hebt, of niet. Je kunt een rustig plekje creëren voor je schrijfactiviteiten, maar schrijf ook eens in de trein, het café of aan het strand. Schrijven kan overal. En veel meer dan pen en papier heb je er niet voor nodig. Leg jezelf niet op dat je meteen een hele roman moet schrijven. Verwacht niet te veel, want dat werkt verlammend. Maak dagboeknotities, korte krabbels of schrijf gewoon al je hersenspinsels op. Als je er helemaal in zit, kom je in een flow, waarbij gedachten verdwijnen en je lichaam ontspant. Blijf bij wat er in je opkomt en blijf je hand bewegen!

Loslaten
Als het je lukt om iets op te schrijven, dan ben je in staat wat je binnen in je voelt af te stemmen op wat je schrijft. Je strijdt er niet langer tegen, maar accepteert de dingen waarover je schrijft. Ze zijn onlosmakelijk met jou verbonden. Het zijn immers opwellingen van jouw geest! Maar blijf niet hangen in wat je schrijft. Jij bent níet je essay, gedicht of roman! Schrijf wat je wilt en laat het daarna los. Krijg je het niet voor elkaar om een bepaalde ervaring aan het papier toe te vertrouwen? Probeer gewoon op te schrijven hoe je je op dit moment – hier en nu – voelt. Forceer het niet. Laat het sudderen. Als de tijd rijp is, komt het vanzelf.

De kracht van het detail
De details van je leven vormen de basis van het schrijfwerk. Let daarom goed op de kleine dingen. De print op de rok van de serveerster in de bar, het merk van de zonnebril op de neus van je overbuurvrouw, de geur van aftershave vermengd met zweet bij je partner. Het zijn ingrediënten voor een verhaal. Probeer de werkelijkheid om je heen te vangen. Hoe beter je details kunt opmerken, des te mooier kun je schrijven. Maar dan ben je er nog niet. Door met open hart te schrijven voeg je iets van je eigen begeisterung in je teksten. Kruip zelf in de details. Beschrijf wat je ziet en leg je gevoel erin.

Vertrouwen in het proces Als je schrijft op deze manier komt er een hoop troep uit je geest omhoog. Er zijn zoveel persoonlijke ervaringen je je me je mee torst en die erom schreeuwen opgeschreven te worden. In die zin werkt schrijven therapeutisch. Je vertrouwt zielenroerselen toe aan het papier, die Goldberg beschrijft als composthoop. Een nuttig en reinigend proces, waar vanuit literair perspectief zomaar iets moois kan ontspruiten. Jouw tijd komt. Blijf oefenen en heb vertrouwen in het proces zelf. Wedden dat in jou ook een schrijver schuilt?

Wil jij de creativiteit in jezelf aanboren? Koop Schrijven vanuit je hart dan hier
 

Beoordeel dit artikel

(19 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht