Go to top
Zelfontplooiing, het ontwikkelen van talenten en kwaliteiten, kan helpen bij het vinden van een nieuwe richting in het leven.

Vrij van eetproblemen: het kan écht!

Een nieuw handzaam boek van psycholoog & therapeut Ingeborg Bosch
 
Na vijf bestsellers schreef Ingeborg Bosch dit keer een handzaam boek ‘Vrij van Eetproblemen’. Want eetproblemen kunnen groot zijn (binge eating, overgewicht, anorexia of boulimia), maar ook subtiel (net die paar kilo te veel, schuldgevoelens rondom eten of eindeloos diëten bijvoorbeeld).
Dit boek pakt alle lagen mee en raakt echt de kern. Wat blijkt? Eetproblemen gaan NOOIT over een gebrek aan wilskracht (oké opluchting…).
Het is ook nooit een reactie op een probleem in het hier en nu, maar een soort dekmantel of afweer op iets wat in het verleden is gebeurd. Dat hoeft niet eens iets traumatisch te zijn geweest, maar als kind had je nog niet de tools om dat wat pijnlijk was op de juiste manier te verwerken. Die gebeurtenis zit nog opgeslagen in je emotionele brein en onbewuste.
In het boek geeft ze praktische tools, op basis van Past Reality Integration (PRI), om jezelf hiervan te bevrijden.  
 
Einde van de lijdensweg!
 
PRI gaat er dus vanuit dat wij als volwassene de wereld vaak zien door de bril van de afweermechanismen die we als kind hebben moeten ontwikkelen. Ze zorgen ervoor dat we de pijn dat we als kind niet kregen wat we nodig hadden niet meer hoeven te voelen. Het zijn alleen juist deze afweermechanismen die ons, nu we volwassen zijn, het meest doen lijden. Ze vertekenen namelijk onze waarneming van het heden!
Het mooie aan dit boekje, dat je in een paar uur kunt uitlezen, is dat Ingeborg alles uitlegt op een heldere manier. De materie wordt simpel en je gaat zien dat het probleem, dat je rond eten ervaart, lang niet zo ingewikkeld is als je misschien dacht. Eetproblemen kunnen echt aanvoelen als een gevangenis, het kan een ware lijdensweg zijn. Met PRI wordt ineens de uitgang zichtbaar! Is dat geen hoopvolle boodschap? Eetproblemen zijn blijvend op te lossen, dat is het goede nieuws. 
 
Hoe helpt PRI daarbij?
 
PRI helpt je te begrijpen, maar vooral ervaren, hoe je bewustzijn werkt. Als je eenmaal inziet dat er eigenlijk iets heel ouds achter je eetgedrag zit, en dat dit je gedrag in het heden nog steeds aanstuurt, maakt dat een enorm verschil.
De uitweg is dus niet afhankelijk van wilskracht om een of ander dieet of streng sportprogramma vol te houden, om daarna weer te zwichten voor te veel of te weinig eten. De uitweg is je bewust worden van dat wat je eetprobleem aanstuurt, en deze oorzaak weg te nemen door het te voelen en vervolgens met nieuwe ogen te kijken naar je probleem in het hier en nu. 
 
Het heden niet meer zien door de bril van het verleden
 
Het doel van PRI is dus niet om oude pijn opnieuw te voelen in de (valse) hoop die zo weg te werken. Het doel van PRI is om de afweer op te ruimen. Je koppelt je verleden dus als het ware los van de afweer die in het hier en nu nog steeds actief wordt. Ook als er in toekomst weer eens afweer geactiveerd wordt, herken je dat veel sneller en heb je de tools om de destructieve werking ervan op je dagelijks leven op te heffen.
Zo kan je het heden ervaren voor wat het echt is: en, zo zegt Ingeborg, meestal is dat verrassend onbelast!
Het boekje helpt je stap voor stap door dit proces heen. Als je behoefte hebt aan extra hulp staan er, in het hele land, PRI therapeuten voor je klaar (die je kunt vinden via de Past Reality Integration website). 
 
Ingeborg Bosch is psycholoog, therapeut en auteur van meerdere bestsellers. Ze is de grondlegger van Past Reality Integration (PRI) waarmee ze nu wereldwijd steeds meer bekendheid krijgt. Ingeborg Bosch werkt nu aan een serie boeken onder de serienaam: Liefdevol leven. 
 

Beoordeel dit artikel

(16 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht