Go to top
Zelfontplooiing, het ontwikkelen van talenten en kwaliteiten, kan helpen bij het vinden van een nieuwe richting in het leven.

Wat veroorzaakt een trauma?

Mensen met een trauma hebben vaak geen verklaring voor de gevoelens die ze hebben. Omdat een trauma vaak op jonge leeftijd ontstaat, zijn veel mensen die hieronder lijden zich niet eens bewust van het feit dat ze een trauma hebben.

Een lichamelijke reactie op een gebeurtenis kent iedereen wel. Maar wat als die reactie zo heftig is dat je het vermoeden hebt dat er meer achter zit? Als je je reacties op bepaalde situaties niet kan verklaren, kan het zijn dat je een trauma hebt opgelopen.

Trauma expert Peter Levine gaat ervan uit dat traumaverschijnselen vaker biologisch dan psychologisch zijn. Daarom pleit hij voor een lichaamsgerichte manier om het trauma te bestrijden. In zijn boek De tijger ontwaakt laat hij zien dat ieder mens anders reageert op gevaarlijke omstandigheden. Het vermogen om op een juiste manier te reageren, wordt bepaald door een aantal factoren.

1 De gebeurtenis zelf

De grootste trauma's zijn de trauma's die bedreigend zijn, die intens en ononderbroken voortduren. Oorlog en kindermishandeling zijn de meest voorkomende voorbeelden. Deze traumatische gebeurtenissen gaan het overlevingsmechanisme van het individu vaak te boven.

2 De context van het persoonlijk leven ten tijde van de traumatiserende gebeurtenis

Een enorme invloed op het trauma is de steun (of het gebrek daaraan) van familie en vrienden. Ook een slechte gezondheid, spanningen, vermoeidheid en het gebrek aan goede voeding spelen mee.

3 De fysieke kenmerken van het individu

Ieder mens is anders. Sommige mensen zijn genetisch beter opgewassen tegen stressvolle situaties. Deze persoonlijkheden zullen minder snel getraumatiseerd zijn. Nog belangrijker is de leeftijd van de persoon. Levine noemt als voorbeeld het worden achtergelaten in een koude kamer. Een baby zal dit als verpletterend ervaren, een peuter beangstigend, een kind van 10 jaar oud verontrustend en voor een volwassene zal het ongemakkelijk zijn.

4 De vaardigheden die iemand heeft aangeleerd

Baby's en kinderen zijn volgens Levine het meest gevoelig voor trauma's. Daarom zijn traumatische reacties vaak terug te voeren op de vroege kindertijd. Onthoud altijd dat een trauma voor iedereen anders is. Een traumatische reactie moet altijd serieus worden genomen. Ook al komt de gebeurtenis die de reactie oproept op een ander misschien niet zo ernstig over. 

5 De beleving die het individu heeft van zijn of haar vermogen om het gevaar tegemoet te treden

Zelfvertrouwen speelt bij trauma's een heel belangrijk rol. De een voelt zich volledig in staat om zichzelf te kunnen verdedigen, terwijl een ander in dezelfde situatie een machteloos gevoel kan krijgen. 

Heb jij het idee dat je soms erg heftig op bepaalde gebeurtenissen reageert? In het boek De tijger ontwaakt leer je hoe je met trauma's om kan gaan. Als je niet in therapie bent, kan het boek je helpen bij traumaverwerking. Zoek echter altijd hulp bij een gekwalificeerde therapeut wanneer je traumatische reacties ervaart.

Meer lezen over trauma's en traumaverwerking?

Beoordeel dit artikel

(6 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht