Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

De vuurkracht van Hawaï

Lideweij verbleef verschillende keren langere tijd op Hawaï. Ze maakte er vrienden, mensen die nu moeten evacueren vanwege de vulkaanuitbarsting van Kilauea. Met angst houdt zij de nieuwsberichten bij: "Wow, de plek waar ik woonde. Waar vrienden wonen. Lavaland. Positieve vibes voor al mijn vrienden op The Big Island Hawaii tijdens (Peles) vulkaanuitbarsting. Hoop dat jullie veilig zijn. Ik hou - van een afstandje- elke ontwikkeling bij!

In haar boek Hokule'a schrijft ze ook over de vuurgodin Pele en de vuurkracht van Big Island.

Big Island is het jongste maar grootste eiland van de eilanden- groep Hawaï. Het is het meest actieve stukje vulkanische land ter wereld en daarmee een enorme bron van kracht. Big Island is een bijnaam, de werkelijke naam is Hawaï. De naam is van oorsprong Polynesisch en is ontstaan  uit het woord sawaiki, wat ‘thuisland’ betekent. Je spreekt het overigens uit als Hawaï.

De vuurgodin Pele wordt in oude Hawaïaanse liederen ook wel ‘she who shapes the sacred land’ genoemd: zij die het heilige land gestalte geeft. Sinds 1983 heeft ze met haar lavastromen, die uit de krater van Kilauea in zee stromen, ruim twee vierkante kilometer aan de kustlijn toegevoegd. Ze zou verschillende vormen kunnen aannemen. Zo gaf iemand  ooit een lift aan een vrouw op een van de wegen rondom de Kilauea-vulkaan. Ze was gehuld in witte kleding en vergezeld door een klein hondje. Toen hij niet ver van het einde van de weg in de achteruitkijkspiegel keek, was ze verdwenen. Ook zou haar gezicht nog regelmatig op foto’s verschijnen.
Inwoners van dit gebied spreken altijd respect- vol over de oude godin. Niet uit angst voor de vernietiging van hun land, maar juist voor het nieuwe land dat ze creëert. Een proces dat ook in onszelf plaatsvindt tijdens het uit- voeren van rituelen: je laat iets doodgaan om een voedingsbodem te creëren voor je diepgewortelde verlangens.

uit: Hokule'a, een boek over kracht, kwetsbaarheid en keuzes maken van Lideweij Bosman. Hier kun je meer lezen.

Beoordeel dit artikel

(6 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht