Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

De wijsheid van je gevoel

"Je moet je gevoel volgen’, is een advies dat je met regelmaat hoort. Het is goedbedoeld en het klinkt aantrekkelijk, maar de grote vraag is: hoe dan? Hoe kom je bij je gevoel? En wat is je gevoel precies? In het boek Laat je raken helpt Karin Steffens je aan de hand van haar eigen ervaringen op weg richting dat ‘hoe’."

door Karin Steffens

Waarom zou je je laten raken? Je laten raken door fijne dingen…oké.  Een liefdevol gebaar, de schaterlach van een kind of een spontane ontmoeting. Die geraaktheid zullen de meeste mensen graag omarmen. Maar waarom zou je je laten raken door pijnlijke dingen? Door dingen die je angstig, verdrietig of boos maken?

Pijn

Me laten raken door pijnlijke dingen was in ieder geval niet iets wat op míjn wensenlijstje stond. In de loop der jaren ben ik er echter de waarde van gaan inzien. Ik heb zelfs ervaren dat mijn geraaktheid een ingang is naar een leven vanuit liefde. 

Je kunt namelijk alleen geraakt worden als iets dierbaar of waardevol voor je is. Als iets je onverschillig laat, kan het je ook niet raken. In je geraaktheid is dus altijd een vorm van liefde aanwezig. 

Zorgen

Het meest geraakt ben ik als er iets met mijn kinderen is. Angst en zorgen houden mij moeiteloos in hun greep als er vervelende ervaringen op hun pad lijken te komen. Pijnlijke gevoelens zorgen er vaak voor dat je je verhardt of afsluit om de pijn zoveel mogelijk te vermijden. Als ik me zorgen maak om mijn kinderen, voel ik me inderdaad verstarren. Zowel mijn lichaam als mijn gedachten voelen strakker en hoe meer ik probeer om controle te krijgen over de situatie, hoe onaangenamer het gevoel wordt.

 

Liefde

Maar mijn inzicht is dat pijnlijke emoties je ook juist in contact kunnen brengen met liefde. Ik ben immers geraakt omdat ik zoveel van mijn kinderen houd. Door de geraaktheid te voelen, kan ik ook de liefde voelen die hieraan ten grondslag ligt. Door me daar weer bewust van te zijn, kan ik mijn aandacht verplaatsen en juist de liefde voor mijn kinderen de ruimte geven.

Zo kan je angst je dus weer bewust maken van je liefde. Of kan een afwijzing van een dierbare je in contact brengen met jouw diepe wens om je te verbinden. Of kan je schuldgevoel je herinneren aan je verlangen om het goede te doen.

Welke liefdevolle wens, liefdevol verlangen of liefdevolle verbinding kun je in jouw geraaktheid ontdekken?

Bescherm dit, koester het en het geef het ruimte. Geniet ervan, want het kan heel vervullend zijn. Daarbij heb ik zo’n vermoeden dat als je deze wensen en gevoelens aandacht geeft, je daarmee moeiteloos anderen liefdevol zult raken.

Wil je meer lezen? Lees dan nu het boek Laat je raken 

Beoordeel dit artikel

(9 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht