Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Familieopstellingen ervaringen

In 1,5 uur zie ik soms gebeuren wat anders zeker 1,5 jaar therapie kan kosten

Veel problemen waarmee mensen worstelen stammen uit hun jeugd. Van een gebrek aan zelfvertrouwen tot het leven niet zien zitten. Therapeutisch werken met familieopstellingen legt oude patronen bloot en schenkt inzicht in het waarom. Met als doel los te komen van emotionele verstrikkingen. Het is een therapeutische methode bedacht door Bert Hellinger. Een interview over familieopstellingen ervaringen met coach Kyra Stefels en deelnemers Janina Dubbeld en Josephine de Bont.

'Een familieopstelling maakt inzichtelijk wat voor dynamiek er speelt tussen de personen en/of elementen die betrokken zijn bij een vraagstuk', legt coach Kyra Stefels uit. Zij begeleidt in haar praktijk mensen door het inzetten van onder andere familieopstellingen.

Gezin van herkomst
In een familieopstelling wordt doorgaans het gezin van herkomst opgesteld van degene die een vraag of probleem heeft. De rollen van een vader, moeder, eventueel broers en zussen en de cliënt zelf worden gerepresenteerd door mensen uit de zaal. Zij worden dan ook de representanten genoemd. De opstelling kan net zo uitgebreid worden als nodig is om een antwoord te krijgen op de vraag van de inbrenger. Dus ook met mensen met de rol van (over)grootouders, neven, nichten et cetera. Daarnaast kunnen abstracte thema's zoals het leven, dood of bijvoorbeeld verlangen worden opgesteld.

Energetisch veld
Hoe werkt dat in de praktijk? De inbrenger kiest representanten uit. 'Vervolgens legt hij zijn handen op de schouders van de representant en zegt "jij staat nu voor mijn .....". Daarna zet hij de representant op een plek in de ruimte neer. Zo brengt de inbrenger de dynamiek of energie die hoort bij dat vraagstuk over op de representant', aldus Kyra Stefels. Er ontstaat een energetisch veld zodra de representanten hun plek in de ruimte innemen. Eenmaal opgesteld in dit veld, nemen representanten sensaties en gevoelens waar. De coach of begeleider vraagt daarop door en verplaatst in overleg eventueel mensen in de ruimte. Zo wordt een bepaalde dynamiek zichtbaar.

Scepsis overboord
Dat klinkt redelijk vaag. Maar twijfels verdwijnen snel als mensen mee gaan doen met een familieopstelling. Zowel bij de inbrenger van een vraag als de representanten. Neem Janina Dubbeld. Zij deed mee aan circa dertig familieopstellingen. Haar eerste ervaring als representant? 'Ik werd opgesteld als de vader van degene die de vraag inbracht. Het moment dat ik het veld instapte, zakte ik door mijn benen. Mijn onderlichaam voelde ik niet meer. Met moeite bleef ik zitten. Het bleek dat de man invalide was. Mijn aanvankelijk scepsis zette ik direct overboord!'

Verwondering in familieopstellingen ervaringen
Janina Dubbeld is niet de enige die onder de indruk is van wat ze voelt en meemaakt als representant. 'Ik heb vele rollen gehad: de dood, de dochter, de moeder, het lot, het verlangen. Het blijft wonderlijk hoe je als representant meteen toegang hebt tot zoveel informatie en emotie die niet van jezelf is. Groot verdriet, paniek, weg willen of juist willen wiegen en dragen. Soms letterlijk verstijfd en niet in staat tot uitreiken of bewegen', vertelt Josephine de Bont. Zij volgt een opleiding professionele communicatie bij Phoenix in Utrecht waarin veel wordt gewerkt met opstellingen.

De energie neemt het over
Hoe kan het dat representanten dergelijke gevoelens krijgen? 'De energie neemt het over en wint het van gedachten die je hebt. Je neiging om te bewegen of iets te zeggen, komt écht uit een andere bron. Die kun je niet faken', aldus Janina Dubbeld. 'Dat blijft natuurlijk het meest bijzondere van deze manier van werken. Er wordt geen toneel gespeeld, je "bent" ook niet opeens iemand anders. Dat zijn belangrijke factoren om te onthouden. Als representant word je gevraagd om "te staan" voor iets of iemand uit de casus die op dat moment wordt neergezet', verklaart Kyra Stefels. Zodra een opstelling wordt beëindigd, stoppen de bijbehorende emoties en gevoelens van de representanten.

Wat levert werken met familieopstellingen op?

Vooral de inbrengers van een vraag – de mensen die hun familie opstellen – krijgen inzicht in de problematiek. 'Ik vind het fascinerend hoe in een korte tijd duidelijk kan worden welke beweging nodig of gewenst is', meent Josephine de Bont. 'In 1,5 uur zie ik soms gebeuren wat anders zeker 1,5 jaar therapie kan kosten. Voor mij is het een manier om zelf dingen uit te zoeken en aan te gaan én anderen te laten ervaren welke beweging er mogelijk is als ze vastlopen.' 'Ik voelde me eindelijk erkend voor mijn strijd, mijn harde werken, mijn vechten. Ik voelde me - denk ik - voor het eerst echt gezien', vertelt Janina Dubbeld.

Dynamiek veranderen
Kyra Sefels, die veel mensen begeleidt bij een opstelling, beaamt dit: 'Mensen vinden het prettig dat het ze inzicht krijgen in het hele plaatje. Niet alleen hun deel van het verhaal wordt helder, maar ook de andere kanten van het verhaal worden hierin belicht. En die zijn er ook altijd! Het laat zien wat je zelf doet in een situatie. Je krijgt concrete handvatten om iets in die dynamiek te kunnen veranderen.' Dankzij het inzicht in tot dan toe verborgen verbanden en dynamiek, kan de vragensteller zich losmaken van emotionele verstrikkingen. Voor velen een echte bevrijding.

Meer weten over familieopstellingen ervaringen? Bestel dan direct in onze webshop De verborgen dynamiek van familiebanden.

Beoordeel dit artikel

(13 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht