Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Hoe verwerk je een moeilijke jeugd?


Heb je in je jeugd veel meegemaakt? Zo doorbreek je de gevolgen

Door Michèle Bevoort 

Er zijn ouders die het niet lukt om hun kinderen (genoeg) liefde te geven en deze kinderen voelen zich later, als ze volwassen zijn, vaak nog erg verloren. Ze hebben bijvoorbeeld moeite om zich te binden of hechten. Herken je dit? Psychotherapeute Carolien Roodvoets schreef het boek Niemandskinderen, De gevolgen en verwerking van een onveilige jeugd, om je te helpen. In dit artikel een aantal tips en inzichten uit het boek.  


De meeste ouders hebben hun kinderen lief. Uit cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat de meeste ouders het goed doen. Ze doen het zo goed als ze kunnen en meer is niet nodig: kinderen hebben hun eigen aard en veerkracht en slaan zich door veel heen. Maar een kleine groep ouders lukt het niet om hun kinderen (genoeg) liefde en veiligheid te bieden. Weinig steun en begrip. Bijvoorbeeld doordat ouders zelf overspoeld worden door hun eigen zorgen. Of bij kindermishandeling of seksueel misbruik. Ouderliefde blijkt helaas niet vanzelfsprekend te zijn. Hier gaat het boek Niemandskinderen over van gezinstherapeute en psychotherapeute Carolien Roodvoets. 

Van niemandsland terug naar iemandsland
Wat zijn de gevolgen dan precies? Deze onveiligheid bij kinderen leidt tot onomkeerbare veranderingen van het stress-systeem. Dit geeft problemen in de zich ontwikkelende hersenen en dat heeft bijvoorbeeld problemen met stressregulatie, geheugen en concentratie, lichamelijke gezondheid en hechting tot gevolg. Deze getraumatiseerde en onveilig opgroeiende kinderen noemt Roodvoets Niemandskinderen. Hun ouders konden niet (genoeg) van hen houden, en ze kunnen daardoor ook niet genoeg van zichzelf houden. Ook heb ze vaak moeite om zich te binden aan anderen. Gelukkig vindt een deel van deze Niemandskinderen met of zonder hulp de weg (weer terug) naar Iemandsland. 

Hoe verwerk je alles wat er is gebeurd?
In haar boek laat Carolien Roodvoets zien wat er kan gebeuren als het mis gaat in gezinnen, en wat voor een invloed dit heeft op het gevoel van veiligheid, vertrouwen en zelfwaarde. Ze laat de verschillende patronen zien die hierdoor kunnen ontstaan en geeft aanwijzingen om je geschiedenis stap voor stap te gaan verwerken. Ze geeft je steun in het verwerkingsproces zodat je daarin minder eenzaam bent. 

Voel je je verloren? Tips uit het boek van Caroline Roodvoets
Zie het als een lokroep naar je geschiedenis

Als je je verloren en verdwaalt voelt, dan kun je hierdoor juist de lokroep van je geschiedenis gaan horen. Een innerlijke stem die fluistert: Deze problemen heb je niet voor niets. Het gaat niet goed met je. Je bent op een doodlopende weg. Verdwalen in het leven kun je vergelijken met verdwalen in een bos. Je loopt een tijdje rond met een onrustig gevoel: Ben ik hier wel goed? Ik zie geen herkenningspunten… Waar ben ik nu precies? Je probeert te oriënteren, de onrust groeit en je versnelt je pas, want je weet dat het bos groot is! Soms lijk je goed te zitten, je denkt dat je net ook langs die ene scheve boom bent gekomen. Het kan even duren, maar er komt een moment dat je jezelf niets meer wijs kunt maken.

Dan is er nog maar één vraag van belang: Hoe kom ik hieruit?! Hoe angstig je zult zijn, hangt af van hoe erg je verdwaald bent. De mate waarin je in paniek raakt zal ook afhangen van hoe bang je bent voor het alleen zijn en voor het duister van de nacht. Wat dan? Je kunt natuurlijk op de grond gaan zitten en wachten tot er iemand langskomt, maar als we even in de metafoor blijven, kun je in sommige bossen lang wachten. Je kunt ook als een dolle gaan rondrennen, in de hoop dat je toevallig de uitgang vindt, maar meestal kom je erachter dat je alleen maar in rondjes hebt gelopen. 

Hoe vind je de juiste weg weer terug?
Wanneer je verdwaald bent, moet je je verstand gebruiken en kalm blijven. Je moet toch proberen die zon te vinden, je moet analyseren vanwaar je gekomen bent. Je moet je richten op de signalen van de natuur, op je innerlijke kompas en intuïtie. Misschien wist je niet eens dat je die had, maar graaf eens in je rugzakje, misschien zitten ze toch ergens onderin. Blaas het stof eraf en gebruik ze. Je moet je krachten gaan sparen, want je weet niet wat er nog komt en je moet gaan roepen, misschien is er toch iemand die je hoort, maar misschien hoor jij ook wel iemand… of iets… Misschien hoor jij dan wel de lokroep van je geschiedenis. Zoek de voor jouw juiste weg om meer en meer geïnteresseerd te raken in je eigen persoonlijke verhaal. Misschien een opleiding, therapie of persoonlijke coachingsgesprekken.

Dit kan je helpen om verbanden te leggen tussen je actuele vragen en problemen met ervaringen uit je jeugd. Dit is stap voor stap de weg terug naar het juiste pad, naar het vinden van die zon en naar het verwerken wat er nog verwerkt moet worden zodat je vooruit kunt op een manier die je uiteindelijk gelukkiger maakt. 

Tot slot: zoek zoveel mogelijk de natuur op
Ook al gebruikten we net de metafoor van verdwalen in een bos, veel Niemandskinderen hebben een sterke band met de natuur en/of met dieren. Dat is niet gek, dieren houden onvoorwaardelijk van je en in de natuur kun je zijn wie je bent en kun je je verbonden voelen. Bovendien geeft het ritme van de natuur en het verstrijken van de tijd houvast en het relativeert soms je ellende. Wat er ook gebeurt, het wordt toch steeds weer ochtend, middag, avond en nacht. Het wordt telkens weer lente, zomer, herfst en winter. Zeeën en bergen bestaan veel langer dan de mensheid en ook al vergaat de wereld in jezelf, de aarde blijft je dragen. Dus deze laatste tip is heel praktisch: sta open voor wat dieren en de natuur je te bieden hebben. En zoek de natuur zoveel mogelijk op.

Lees het hele boek over de gevolgen en verwerking van een onveilige jeugd: Niemandskinderen 

Beoordeel dit artikel

(52 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht