Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Hoe word je zielsgelukkig?

We hebben tegenwoordig nogal de neiging om het leven te ervaren vanuit ons verstand. Het is continu spitsuur in ons hoofd. Wat doen we als het noodlot ons treft? Als we ziek worden, gaan scheiden of onze baan verliezen? We proberen het te begrijpen en vragen ons non-stop af waarom dit ons overkomt. We malen en piekeren, op zoek naar een logische verklaring. Helaas verliezen we zo niet alleen het contact met het lichaam, maar ook met de ziel

Als je de grip verliest 

De afwezigheid van een verklaring geeft ons een machteloos gevoel. Alsof we geen grip hebben op het leven. We denken dat als we begrijpen waarom we ziek zijn geworden, we ook weer beter kunnen worden. Een flinke misvatting zegt Caroline Myss, een van de grootste mystici van de 21e eeuw. Volgens haar ligt het antwoord in het contact met onze ziel.

De ziel  en het ego

Het denkvermogen wordt geregeerd door het ego. Dat ego kunnen we zien als het valse zelf. Het is datgene waarmee we ons identificeren. Het is het verhaal dat we zelf hebben gecreëerd over ons leven, gebaseerd op levenservaringen. We denken dan bijvoorbeeld: 'Ik ben consultant, ik ben moeder, ik ben snel nerveus, enzovoort'. Met deze ingrediënten bouwen we een volledig beeld op van onszelf. Maar dat is niet wie we in feite zijn! Het is een illusie, de ziel is het ware zelf. Dat is onze goddelijke vonk of authentieke kern. Een ingewikkeld concept, dat ons begrip al snel te boven gaat. Dikke kans dus dat onze ratio op dit moment al protesteert en roept: 'wat een onzin allemaal!'. 

Je zielsbestemming

Het ego kiest graag voor de gemakkelijkste en veiligste weg, het is gericht op overleven op aarde. Het houdt van controle, macht en status. Het ego stelt daardoor andere eisen aan het leven dan de ziel. De ziel is gericht op ontwikkeling. Dat geeft frictie. Zo kunnen we onze eigenwaarde proberen op te krikken door zo hoog mogelijk op de maatschappelijke ladder te klimmen. Voor het aanzien, voor het geld, voor een positie in de wereld. Maar door naar ons ego te luisteren, nemen we al snel een afslag in het leven die niet in overeenstemming is met onze ziel. Als we op die manier te ver afdwalen van onze zielsbestemming, dan creëert onze ziel een persoonlijke crisis. 

Crisis als nieuw begin 

Caroline Myss maakt duidelijk dat we daarom de oplossing van zo'n crisis dus niet moeten zoeken in ons denkvermogen. Het leven is geen rationele of controleerbare reis. Het denken heeft ons juist in de problemen gebracht! De grote uitdaging ligt erin om ons vol overgave te storten in gebieden die verder liggen dan onze mind ooit kan begrijpen en te leren luisteren naar onze innerlijke wijsheid. Vanuit het bewustzijn is een ziekte of persoonlijke crisis zodoende een katalysator voor de (ziels)ontwikkeling. Het vraagt om keuzes die gebaseerd zijn op innerlijke leiding of intuïtie. En die misschien wel onzinnig lijken, zoals het opgeven van een baan of het verbreken van een relatie. Dat vergt veel lef. Een crisis oplossen vereist ook om anderen oprecht te vergeven. In dit licht is een crisis een kans om oude patronen en overtuigingen los te laten en persoonlijk te transformeren. 
 

Innerlijke demonen

De theorie is echter een stuk makkelijker dan de praktijk. Dat geeft Caroline Myss direct toe. Zij ziet dat mensen tijdens een genezingsproces om talloze redenen vasthouden aan het verleden. Of we nu wraak willen, onze identiteit onbewust ontlenen aan onze ziekte, of onze ratio laten overheersen bij tegenslag. We hebben allemaal innerlijke demonen die ons het lastig maken om het roer om te gooien in het leven en te doen wat onze ziel van ons vraagt. Van trots tot hebzucht, van jaloezie tot boosheid. 

Subtiele krachten

Caroline Myss laat zien dat we innerlijke demonen kunnen verslaan door andere kwaliteiten in ons leven uit te nodigen. Zij noemt dit genades: subtiele krachten die opnieuw buiten het bereik van het denkvermogen liggen. Ze onderscheidt zeven genades. Zo is de eerste genade die van Eerbied. Dit heeft alles te maken met ontzag voor het leven en het vermogen om het leven als heilig te zien. Andere genades zijn bijvoorbeeld Kracht (de kunst om ons spirituele potentieel waar te maken) en Raad (het talent om te vertrouwen op de kosmos). We kunnen de genades in ons leven een plek geven, door te mediteren en innerlijk te reflecteren. Op deze manier kunnen we pijn genezen en zo gelukkiger en gezond leven vanuit onze ziel.

 

Wil je meer weten over het loslaten van oude patronen en persoonlijke transformatie ? Dan is het e-book Genezen door Genade van Caroline Myss echt iets voor jou.

 

Beoordeel dit artikel

(4 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht