Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Interview met Rosalinda Weel

Tijd voor liefdesrevolutie met het nieuwe boek van Rosalinda Weel ‘Het antwoord is liefde’.

 

Yogadocente en intuïtief coach Rosalinda Weel hoorde zichzelf tijdens haar coachingsessies zo vaak ‘gelukkig zijn moet je durven’ zeggen, dat dit de titel werd van haar vorige boek. Dat boek, over leven vanuit je hart, heeft nu een bijzonder nieuw zusje: Het antwoord is Liefde. Een interview met Rosalinda over moed, leven, haar nieuwe boek en natuurlijk… liefde. 

Waarom is het beleven van geluk gekoppeld aan durven?

“Omdat het best spannend kan zijn. Het vergt moed om vanuit je hart te leven, omdat het mogelijk iets gaat veranderen. Je weet wat je hebt, maar niet hoe een verandering zal uitpakken. Het kan zijn dat je diep in je hart een ander pad wilt bewandelen, iets moet loslaten of iets hebt te voelen of aan te kijken, zoals verdriet of een kant van jezelf die je minder leuk vindt. Het gaat er helemaal niet om dat je 24/7 gelukkig moet zijn, dat bestaat niet. Het gaat er wel om dat je naar jezelf durft te luisteren. En zo steeds meer momenten van innerlijk geluk leert te ontdekken. Hoe je dat kunt doen, leg ik uit in ‘Gelukkig zijn moet je durven’. In mijn nieuwe boek ‘Het antwoord is liefde’, ga ik nog een stapje verder. Ik laat de lezer zien dat liefde een grote en krachtige energiebron is waar je telkens weer voor kunt kiezen. Het leert je voorbij de angst te leven en zo vele situaties in je leven te helen.  Liefde geeft je bovendien de moed om je hart te durven volgen”

Liefde geeft je de moed om je hart te durven volgen. 

Heb je dit zelf ook ervaren? 

“Zeker! Alles in mijn boeken heb ik zelf doorleefd, ik groei en leer ook nog steeds. Mijn hart volgen, heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat ik moedige keuzes heb gemaakt op het gebied van werk. Ik was communicatiemanager en heb toch gekozen om lerares op een basisschool te worden. Die keuze maakte ik toen uit liefde voor kinderen en lesgeven. Zo is spiritualiteit en schrijven ook altijd een grote passie en rode draad in mijn leven. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik me daarin meer ben gaan specialiseren. Uiteindelijk werd die liefde zo groot, dat ik hiervan mijn beroep heb gemaakt, en dus weer een keuze uit mijn hart heb gemaakt. Ik startte mijn eigen yoga- en meditatiestudio: De Droomstudio. Het lesgeven in meditatie, yoga en ayurveda, maar ook het coachen en schrijven, maken mij elke dag weer blij. Het voelt als een mooie droom.”

Liefde is de krachtigste intentie om iets te creëren in je leven.

Waarom wilde je ook boeken schrijven?

“Ik merkte dat niet alleen ik, maar ook mijn eigen kinderen en de kinderen die is lesgaf, veel baat hadden bij ontspannende meditatieve oefeningen. Spelenderwijs ontwikkelde ik droomachtige en avontuurlijke meditaties voor kinderen en deze schreef ik op. Kinderen bleven mij aanmoedigen om hiervan een boek te maken, zo lief! Die liefdevolle aanmoediging zorgde ervoor dat ik de stap durfde te wagen. Mijn eerste boek ‘Droomwolken’ met 7 meditatieve verhalen voor kinderen, was gelijk een succes en zo startte mijn schrijfcarrière. Het zaadje voor dit eerste boek, maar ook die van alle boeken die daarna volgden, was altijd liefde. En zo ontdekte ik dat liefde altijd de krachtigste intentie is om iets te creëren.”

Was er iemand die je inspireerde om les te geven en te schrijven? 

“Deepak Chopra heeft mij enorm geïnspireerd op mijn pad. Ik heb jarenlang trainingen en opleidingen gevolgd op het gebied van yoga, meditatie en ayurveda bij het Deepak Chopra Center in San Diego, Amerika. Wat ik zo mooi vind aan de filosofie van Deepak Chopra is dat het gaat om krachtige oude wijsheid en dus absoluut niet zweverig is. Het is juist heel wetenschappelijk. Hij inspireert zijn leerlingen om de kracht in zichzelf te vinden, en maakt zichzelf dus niet tot een guru waarbij mensen in zekere zin afhankelijk van hem worden. Dat is wat ik zelf ook doe met mijn cliënten en lezers: je eigen wijsheid en kracht aanspreken. Iedereen kan het. Jij bent in staat om jouw innerlijk geluk te vinden. Net zoals je kunt ontdekken hoe krachtig de energie van liefde is en je daarmee je leven kunt helen.”

Wijsheid en liefde zit in jezelf.

Is je nieuwe boek ‘Het antwoord is liefde’ een opvolger van ‘Gelukkig zijn moet je durven’? 

“Mijn nieuwe boek ‘Het antwoord is liefde’ zie ik als een zusje van mijn vorige boek. De boeken kunnen los van elkaar gelezen worden, maar de onderwerpen hebben natuurlijk wel met elkaar te maken. Want hoeveel liefde heb jij voor jezelf om vanuit je hart te leven en stappen te zetten? Dat is de basis. Het gaat niet alleen om romantische liefde, maar over alle vormen van liefde die er bestaan op aarde. Je leert terugkeren naar je bron, en dat is liefde. Osho zegt ‘liefde is het doel, het leven, de reis’, en zo is het. De bron van liefde is je ware levenskracht.”

Moeten we dan altijd maar liefdevol zijn?

“Haha, nee juist niet! Soms is het liefste wat je voor jezelf kunt doen iemand loslaten. Of eens goed boos worden en daarmee je grens aangeven. Het is juist belangrijk om al je gevoelens toe te laten en compassie te hebben naar jezelf toe, in plaats van zelfafwijzing. We zijn snel geneigd om gevoelens als boosheid te onderdrukken uit angst om niet aardig gevonden te worden of om iets te verpesten. Maar kun je ook liefde voelen voor je boosheid? Dan kies je voor liefde en niet voor angst."

Kiezen voor liefde en niet voor angst; zo kun je leren lichter te leven.

 Is er alleen de keuze tussen angst en liefde?

“Ja, de tegenovergestelde plek van liefde is angst. De wereld, en dus ook jij, is in de basis verdeeld in liefde en angst. Soms denken we weleens op een andere plek te zitten, maar in wezen kun je alle verschijningsvormen van emoties, gevoelens en daaruit voortkomende acties en reacties, terugbrengen naar twee bronnen: liefde of angst.  Als je dit weet kun je veel situaties in je leven helen, of dat nu een relatie met een ander is, jezelf, je gezondheid of je werk.”

Hoe weet je dan of je in liefde of in angst zit?

“Dit boek is een les in liefde, een atlas die je meerdere plekken van liefde laat zien. Ook als je in de angst zit. Via een gemakkelijk en inspirerend stappenplan ontdek je de liefde in jezelf. Om het toepasbaar en lekker praktisch te  maken, vind je in de bijlage een extra groot antwoordenschema. Zo zie je in een oogopslag of je acties en gevoelens voortkomen uit de bron van liefde of angst. Je leert deze transformeren naar de richting die je wilt versterken.”

Is het antwoord altijd liefde? 

“Mijn dochter zei laatst ‘Is het antwoord altijd liefde? Dat kan toch niet?’. Ze was net met Wiskunde bezig en wees me erop dat het antwoord op die berekening in haar huiswerk toch niets met liefde te maken had. Toch is dat wel zo. Als jij met liefde die sommen maakt, dan wordt het leuker en plezieriger, je komt in de flow en de kans is groot dat het gemakkelijker wordt om het antwoord te vinden. Je zou dus bij elk probleem kunnen vragen: wat zou liefde doen? Of je kunt bij elk probleem dat je hebt zeggen: het antwoord is liefde. Via het stappenplan in mijn boek leer je dat toepassen in je leven en dan ga je wonderen ervaren. Het is toe te passen op alle thema’s in je leven: relaties, mensen om je heen, werk, zelfliefde of zelfs hoe je het beste om kunt gaan met alles wat er in de wereld gaande is. Ongeacht de vraag in je leven, het antwoord is inderdaad altijd: liefde.”

Liefde is altijd het antwoord, ongeacht de vraag

Op de momenten waarop het niet zo lekker gaat in het leven is dat wel een uitdaging. Hoe ervaar jij dat? 

“Soms gebeuren er dingen in je leven die je weer even wakker schudden, dat zie ik zelf als een kans om iets positief te veranderen. Anderhalf jaar geleden kreeg ik bijvoorbeeld ineens last van een virus op mijn evenwichtsorgaan. Ik doe veel aan yoga en meditatie en ben eigenlijk nooit ziek, dus dat kwam voor mij heel onverwacht. Uiteindelijk heb ik gekeken hoe het eigenlijk zat met mijn ‘evenwicht’, de balans in mijn leven: wat was het antwoord van liefde op deze kwestie? Ik besefte me dat ik alles met passie en liefde deed, maar daardoor ook te veel. Het was tijd om bewust meer rust voor mezelf te creëren. Zo heb ik meer ruimte gemaakt in mijn agenda en daardoor is er meer rust, balans en dus ook liefde voor mezelf in mijn leven gekomen.” 

Tijd voor een liefdesrevolutie?

“Ja, het zou te gek zijn als er een liefdesrevolutie ontstaat! Liefde is onze bron en uiteindelijk willen we daar toch weer naar terug. We hebben, ook door uitdagingen in ons leven, steeds de mogelijkheid om opnieuw te kiezen: angst of liefde? Volgens mij is dat een belangrijke en waardevolle boodschap in deze tijd waarin er veel angst heerst in de wereld.” 

Rosalinda Weel heeft jarenlang trainingen en opleidingen gevolgd op het gebied van yoga, meditatie en ayurveda bij het Deepak Chopra Center in Amerika. De inzichten uit deze opleidingen, haar eigen leven en de talloze voorbeelden van cliënten uit haar yogastudio en praktijk als intuïtief coach vormen de basis van haar inspirerende boeken.  

Beoordeel dit artikel

(11 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht