Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Japan is hot!

Dat Japan steeds populairder wordt, is geen verrassend nieuwtje. Op alle vlakken zie je steeds meer Japanse invloeden terugkomen. Op het gebied van eten, opruimen (Marie Kondo), literatuur (oa Murakami), gezondheid (Shinrin Yoku), Japans boekhouden (kakeibo), maar ook herken je steeds vaker de minimale Japanse lijnen in, interieur, mode en architectuur.
Japan is onmiskenbaar hot! 

Daarom belichten we deze hele maand telkens een ander Japans onderwerp. 
 
Een deel van de aantrekkingskracht is natuurlijk wel te verklaren. De Japanse hang naar minimalisme en perfectionisme past goed bij deze tijd. Met het verlangen van terug naar de basis en het zoeken (of creëren) van rust en ruimte daar waar het van nature niet is. 
Tel daar nog eens bij op dat we – onbewust – opgegroeid zijn met Japanse symboliek in onze jeugd via spelletjes, tv-programma’s, gadgets, strips en literatuur. De verrassende mix van exotisch, mystiek, economisch geslaagd, hip en het toch wel het tikje wereldvreemde van de Japanse cultuur maakt nieuwsgierig. Wat zijn de achterliggende gedachten? En wat kunnen we er van opsteken?
 

Op reis

Het toerisme naar Japan stijgt elk jaar. Vroeger was het echt uitzonderlijk als je naar het land van de rijzende zon kon afreizen. Nu zijn steeds meer mensen in staat een dergelijke reis te ondernemen. Om zich zo zelf te laten verbazen en verrassen door de veelzijdigheid van de Japanse cultuur (oud én nieuw) en de prachtige natuur. Het reizen binnen het land wordt ook steeds makkelijker omdat meer mensen Engels spreken, en bijvoorbeeld alle bewegwijzering in het openbaar vervoer ook in het Engels is. Sowieso is reizen met het openbaar vervoer in Japan een verademing. Alles rijdt exact op tijd en alles is blinkend schoon. En een ritje met de snelle bullet train – de Shinkansen – is een ervaring op zich. De gastvrijheid van het land is groot en het aantal bezienswaardigheden eindeloos. Mocht je zelf reisplannen hebben, bereid je dan goed voor. Lees een goede reisgids (bijvoorbeeld deze Dominicus gids  Japan) om een mooie route uit te stippelen.
 

Met geld omgaan

Wil je sparen voor bijvoorbeeld die reis naar Japan, maar haalt je geld meestal het einde van de maand niet? Dan is de kunst van het Japanse boekhouden misschien iets voor jou. Kakeibo is een manier om mindful met geld om te gaan. Door zelf specifieke spaardoelen te benoemen en heel bewust te kiezen wat je wél met je geld wilt doen en minder te focussen op wat je allemaal niet kunt doen, krijg je steeds meer inzicht in jouw eigen uitgavenpatroon en kun je steeds beter sparen voor hetgeen je echt wilt doen en bereiken. 
Binnenkort wijden we een heel artikel aan Kakeibo; de Japanse kunst van het boekhouden. 
 

Japanse keuken

De Japanse keuken blinkt uit in het kiezen van heel eenvoudige, maar kwalitatief goede producten en die voor zichzelf spreken. We kennen natuurlijk allemaal de sushi en de teriyaki. Maar de Japanse keuken is heel divers, en elke streek kent zo zijn eigen klassiekers. En verschillende bereidingswijzen; naast de (deels) rauwe gerechtjes, wordt er ook vaak gebruik gemaakt van stomen en een hotplate waarop gerechten snel dichtgeschroeid worden zodat alle smaken behouden blijven. 
Wat betreft smaken: de Japanse keuken heeft naast de vier basissmaken die wij kennen: zout, zoet, zuur en bitter ook een vijfde basissmaak, umami genoemd. Umami laat zich vrij vertalen als hartig en de smaak werkt eigenlijk vooral als smaakversterker van de andere basissmaken.   
Wil je meer leren over de basistechnieken en simpele maar authentieke recepten, dan moet je nog even wachten op dit Basisboek Japan, maar dan kan je wel zelf aan de slag voor een Japans etentje thuis. Wil je eerder een simpel Japans hapje maken, hou de site in de gaten. 
 

Rust

In het hectische en drukbevolkte Japan is iedereen op zoek naar zijn rust en eigen zen-moment. Daartoe zijn er sinds de jaren 80 speciale Shinrin-Yoku bossen aangelegd. Het woord betekent letterlijk ‘baden in het bos’. Uiteraard neem je geen écht bad in het bos, maar je dompelt je onder in het groen. Door je tempo te verlagen en je zintuigen te openen, ervaar je een diepe ontspanning en ontstaat er ruimte om ‘uit je hoofd’ te komen. Je bent volkomen in het hier-en-nu en je wordt stil.
Ondertussen heeft heel veel onderzoek aangetoond dat Shinrin-Yoku niet alleen weldadig voelt, maar ook daadwerkelijk heel gezond is voor je. Je immuunsysteem krijgt onder andere een boost en je bloeddruk wordt verlaagd. 
Wil je meer weten over Shinrin-Yoku? Deze maand plaatsen we een heel artikel over Het kleine Shinrin-Yoku boek van Natascha Boudewijn. Je kunt ook een kijkje op haar site nemen.
 

Beoordeel dit artikel

(11 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht