Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Oefening: van jezelf houden

Als je leest over zelfliefde denk je misschien: natuurlijk hou ik van mezelf. Maar als je je iets verder verdiept, besef je misschien dat die liefde minder diep gaat dan je dacht. Vaak is deze liefde voorwaardelijk en moet je aan door jezelf gestelde strenge eisen voldoen.

De lat te hoog leggen

Rosalinda Weel schrijft hierover in Het antwoord is liefde: “Als ik niet aan de door mijzelf gestelde eisen voldeed, kon ik behoorlijk kritisch over mezelf denken en legde ik de lat vervolgens weer hoger. Ik leg de lat sowieso altijd hoog, zowel in mijn werk als in mijn persoonlijke leven. Dat is in heel veel gevallen fijn, maar als die lat te lang te hoog ligt, kun je eraan onderdoor gaan.

Dingen als nietsdoen, de boel de boel laten, mijmeren en hangen op de bank heb ik echt moeten leren. Ik voelde me op de een of andere manier altijd schuldig, omdat ik me niet nuttig maakte. Maar tegen de mensen van wie ik heel veel hou, zoals mijn kinderen, zou ik absoluut zeggen: wees niet te kritisch op jezelf, leg de lat niet te hoog, laat de boel de boel en doe vandaag maar even lekker niets en kom tot rust. En ik zou niet minder van ze houden. Met andere woorden: ik hield natuurlijk wel van mezelf, maar niet genoeg om dat toe te laten wat ik bij anderen zou aanmoedigen.”

Oefening van jezelf houden

Hoe zit dat met jou? Denk maar eens aan iemand van wie je heel veel houdt. Richt je helemaal op dit gevoel, sta er bewust bij stil en adem ernaartoe. Dit kun je eventueel doen met je ogen dicht en je handen op je hart. Laat het gevoel komen en stromen. Wat je nu voelt, voel je dat ook voor jezelf? Als dit niet zo is, dan kun je de liefde die je nu voelt voor de ander naar jezelf sturen. Dat is een eerste stap. Zo kun je deze oefening nog uitbreiden. Als je momenteel bijvoorbeeld met een probleem zit, doe dan alsof het een probleem is van die persoon aan wie je net dacht. Wat zou je tegen deze persoon zeggen?

In de praktijk

In de praktijk van Rosalinda Weel heeft deze eenvoudige oefening heel veel mensen geholpen liefdevolle oplossingen te vinden voor zichzelf. Vooral bij mensen die kinderen hebben, hielp het enorm om gewoon te vragen: ‘Wat zou je tegen je eigen kind zeggen als zij dit (later) zou hebben?’ Mensen houden vaak onvoorwaardelijk van hun kinderen en vanuit dat gevoel ben je in staat de meest zuivere beslissingen te nemen.

Deze oefening komt uit
Het antwoord is liefde van Rosalinda Weel.
 

Beoordeel dit artikel

(9 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht