Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Vreugde en verdriet voelen

"Je moet je gevoel volgen’, is een advies dat je met regelmaat hoort. Het is goedbedoeld en het klinkt aantrekkelijk, maar de grote vraag is: hoe dan? Hoe kom je bij je gevoel? En wat is je gevoel precies? In het boek Laat je raken helpt Karin Steffens je aan de hand van haar eigen ervaringen op weg richting dat ‘hoe’."

door Karin Steffens

Ook dit jaar ging ik weer voor mijn stichting naar Bangalore om de kinderen in de sloppenwijk Valluvarpuram op te zoeken.

Daar waar ik aan het begin van de week me zo gelukkig voelde, was ik er halverwege mijn verblijf van overtuigd dat ik dit nooit meer zou doen. Ik voelde me overspoeld door alle indrukken en wilde rust en ruimte. En laten dat nou precies twee dingen zijn die in India ver te zoeken zijn. In plaats van het buiten me te zoeken, zat er maar één ding op: ik moest naar binnen keren.

Naar binnen keren

En dat was interessant. De afgelopen dagen had ik gelachen met de kinderen in de sloppenwijk en was ik vervuld van de ontmoetingen met hun ouders. Pas toen ik naar binnen keerde voelde ik dat er niet alleen vreugde was in mij, maar ook verdriet. Pas toen ik de rust nam kon ik contact maken met de pijn die ik ook voelde. De pijn van de mensen die in zulke uitzichtloze situaties leven; de last die de kinderen al zo jong met zich mee torsen en het gevoel van oneerlijkheid van hoe het verdeeld is in de wereld. Door mijn verdriet hierom te erkennen en ermee te ademen, keerde mijn innerlijke rust weer terug. Tranen gaven nieuwe ruimte in mijzelf en ik voelde me zelfs op een dieper niveau verbonden met de mensen in de wijk.

Verdriet ligt verstopt

Verdriet komt niet altijd meteen aan de oppervlakte. Vaak ligt het verstopt onder een laag van frustratie, verwarring of onzekerheid. Op basis van deze gevoelens kun je beslissingen nemen vanuit het gevoel van weerstand. Dit zijn meestal niet de keuzes die leiden tot geluk. Zo had ik na een paar dagen het liefst het eerstvolgende vliegtuig naar huis genomen. Na echter mijn verdriet gevoeld te hebben, wilde ik niets liever dan blijven. Ik voelde me weer licht en vreugdevol en ik ervaarde een openheid en gevoel van verbondenheid dat zoveel sterker was dan de eerste paar dagen.

Vreugde en verbinding

Deze ervaring liet me inzien dat verdriet niet het tegenovergestelde is van vreugde, maar dat verdriet en vreugde juist met elkaar verbonden zijn. Het liet me voelen dat verdriet geen hindernis, maar juist een toegangspoort naar vreugde en verbinding.

Lees meer over emoties en gevoel in het boek van Karin Steffens Laat je raken

Beoordeel dit artikel

(7 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht