Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Wat als mediteren niet lukt?

Je weet dat mediteren goed voor je zou zijn. Maar je houdt nou eenmaal niet van dat stilzitten en wachten. Hoe kan het dan dat sommige mensen zo enthousiast zijn over mediteren? Daar is maar een antwoord op: je hebt de juiste vorm van mediteren nog niet gevonden.

Verschillende soorten meditatie

Er zijn verschillende soorten meditatie. De vorm die het meest bekend is, is stilzitten in kleermakerszit waarbij je leert te focussen door een bepaalde techniek. Die techniek kan bijvoorbeeld het herhalen van een mantra zijn, of ademhalingsoefeningen doen. 

Misschien mediteer je al wel op deze manier, maar moet je eigenlijk toegeven dat het niet werkt. Is het misschien niet gewoon mogelijk dat voor sommige mensen mindfulness niet werkt?

Dit moet je doen als meditatie niet lukt

Volgens Well & Good moet je het op een andere manier bekijken. Je houdt bijvoorbeeld van muziek, vooral van jazz en klassieke. Als je die muziek luistert, ontspan je. Maar je houdt helemaal niet van popmuziek of hardrock. Als je die muziek zou luisteren, word je heel onrustig. Zo is het ook met mediteren. Je moet de soort meditatie vinden, die jou helpt te ontspannen. Op die manier legt Lodro Rinzler, spiritueel leider van MNDFL, de eerste meditatiestudio in New York, het ook uit. 

Als je onrustig bent

Ben je actief en een beetje rusteloos? Dan adviseert Rinzler om dit te benutten in je meditatie. Ga niet stilzitten, maar ga bijvoorbeeld mindful wandelen. Word je bewust van je lichaam en hoe het beweegt tijdens het lopen, hoe je voeten door de lucht zweven bij iedere stap. 

Ga met een groepje

Als je van klasjes houdt, bijvoorbeeld in de sportschool, kan dit ook bij meditatie voor je werken. Ga met vrienden of vriendinnen of zoek een sportschool waar ze meditatielessen geven.

Kort maar krachtig

De laatste tip: mediteren is niet beter als het heel lang duurt. Kort mediteren is ook zinvol, dat laat deze 16 seconden meditatie goed zien. 

Beoordeel dit artikel

(4 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht