Go to top
Ben jij op zoek naar geluk? Wil je een gezond leven? Iedere dag mediteren?

Op Altamira vind je inzicht, verdieping en ontspanning.

We verzamelen de mooiste boeken voor je.

We lezen, we selecteren, we schrijven. We inspireren jou om te blijven groeien.

Wat je emoties je vertellen


"Je moet je gevoel volgen’, is een advies dat je met regelmaat hoort. Het is goed bedoeld en het klinkt aantrekkelijk, maar de grote vraag is: hoe dan? Hoe kom je bij je gevoel? En wat is je gevoel precies? In het boek Laat je raken helpt Karin Steffens je aan de hand van haar eigen ervaringen op weg richting dat ‘hoe’."
 

Ken je dat? Zo’n emotie die met je aan de haal gaat? Een angst of zorgelijk gevoel dat steeds weer terugkeert. Een boosheid of irritatie die bij het minste of geringste oppopt.

Kort lontje

Zo kwam Maarten in mijn coachingspraktijk omdat hij van zijn ‘korte lontje’ af wilde. Regelmatig zat hij te foeteren in het verkeer of ergerde hij zich aan een collega omdat dingen weer eens niet goed geregeld waren. Vooral zijn kinderen wisten zijn ongeduld te tarten als ze hun bedtijd probeerde op te rekken, hun huiswerk niet wilden maken of gemaakte afspraken de volgende dag alweer vergeten leken.

Boosheid in zijn lichaam

Toen ik hem vroeg hoe de boosheid in zijn lichaam voelde, keek hij me verbaasd en ietwat wantrouwend aan. Maar toen hij eenmaal zijn lichaam leerde te observeren, begon hij het steeds interessanter te vinden. Als hij boos of gefrustreerd was dan bleek hij zijn kaken op elkaar te klemmen, ging zijn ademhaling omhoog en kwam er een spanning in zijn maag. Als hij zijn aandacht hier naar toe bracht en erbij aanwezig bleef, dan werden deze lichamelijke gewaarwordingen eerst intenser, maar op een gegeven moment werd het minder en voelde hij meer ruimte komen.

Ruimte

Dat is ook wat ik keer op keer weer ervaar. Als je je emotie toelaat en het in je lichaam voelt zonder er verder iets mee te hoeven, dan komt er altijd nieuwe ruimte. Ruimte waarin je een keuzemogelijkheid krijgt óf en hóe je wil reageren.

De volgende keer kwam Maarten enthousiast op onze afspraak. “Het was zo’n inzicht voor mij dat ik niet op alle prikkels (oordelend) hoef te reageren! Elke keer als ik frustratie voelde, heb ik het geobserveerd en er rustig mee geademd. Ik had aan het einde van de dag gewoon energie over en ging letterlijk fluitend de week door!”

Meer lezen over emoties en gevoel? Laat je raken van Karin steffens

Beoordeel dit artikel

(22 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht