Go to top
De relatie tussen de stand van de sterren en de ontwikkelingen van mensen wordt door de astrologie verder uitgelegd.

Materialisme voor een hoger doel

Het klinkt tegenstrijdig: iets materieels manifesteren om een hogere staat van bewustzijn te bereiken. Gastblogger Michèle Bevoort liet zich inspireren door Astrologie voor de Ziel van Jan Spiller en legt uit hoe iets materieels uiteindelijk tot een dieper geluksgevoel kan leiden.
 
'Voor mijn werk las ik deze week het boek ‘Astrologie voor de Ziel’ van Jan Spiller. Zij schrijft daarin iets wat mij een mooi inzicht gaf: iets materieels manifesteren is soms nodig om naar een hogere staat van bewustzijn te kunnen komen. Huh? Ik leg het uit!
 
Materiële vervulling geeft geen blijvend geluk, maar…
 
Materiële vervulling vormt nooit de sleutel tot een blijvend gevoel van geluk, dat weten we inmiddels wel. Dat gevoel is tijdelijk en materiële bevrediging zal uiteindelijk weer worden gevolgd door ontevredenheid. De ultieme bevrediging van het streven naar geluk zit in onze geest. Toch is het soms belangrijk om wél die materiële verlangens te manifesteren om zo onrust te kunnen loslaten waarna we vervolgens van binnen pas een dieper geluksgevoel kunnen ervaren.
 
Een mooi verhaal als voorbeeld
 
Een zekere boeddhistische meester merkte op dat een van zijn leerlingen nog altijd niet de volledige verlichting en de toestand van gelukzaligheid had bereikt. De leerling was inmiddels al 30 jaar bij hem. Hij was zijn meester totaal toegedaan en hield zich strikt aan al zijn oefeningen. Toch had hij nog altijd niet die hoogste toestand bereikt. De leerling mocht de meester vergezellen op een pelgrimstocht. Ze liepen kilometers en kilometers door de omringende bergen. De dagen gingen over in weken en hun toch duurde voort. Op een dag stopte de meester, wees op een berg in de verte en vroeg aan zijn leerling: ‘Zie je die bergtop daar en dat huis op de top van de berg staan?’ De mist was net aan het optrekken en belicht door de doorbrekende zonnestralen was een kasteel op de bergtop te zien. De leerling zei: ‘Ja zeker, Meester.’ De Meester vervolgde: ‘Vele levens lang al verlang je naar een thuis en dat verlangen is nog altijd niet bevredigd. Het is de laatste draad die je bindt en je verlichting en oneindige vreugde blokkeert. Geen enkele oefening die ik je heb opgedragen heeft een einde kunnen maken aan dat diepe verlangen in je. Het moet daarom gemanifesteerd worden. Dat huis daar is vanaf nu je thuis: het is van jou.’ Op dat ogenblik bereikte de leerling, eindelijk, de volle verlichting.
 
 
Sommige materiële verlangens kunnen we na een tijdje makkelijk loslaten, omdat ze niet zo belangrijk voor ons zijn. Anderen blijven ons bij totdat we ze gemanifesteerd hebben.
 
Mijn inzicht
Soms is het dus nodig om bepaalde materiële zaken eerst te manifesteren voordat je de diepe innerlijke rust en de ruimte hebt om je bewustzijn verder te ontwikkelen. Of het nu een huis is, geld of iets heel anders. Als onze primaire levensbehoeften en verlangens zijn vervuld, kunnen we ons openstellen voor een hoger niveau van geluk en vervulling. Een niveau dat boven ‘een beloning voor het ego’ uitstijgt. Als verlangens worden bevredigd en doelen in je leven niet meer zo dwingend zijn, kan de persoonlijkheid zich ontspannen. In deze kalme ontspannenheid zijn we ontvankelijk voor hogere bewustzijnstoestanden en het diepere geluk dat bij onze natuurlijke staat hoort. Meer hemel op aarde dus, aldus Spiller.
 
I like it.'
 
Michèle Bevoort is onze gastblogger. Ze schrijft voor verschillende magazines en kranten en is lifecoach. Wil je meer over Michèle wil weten? Neem dan een kijkje op haar blog.
Foto: Dustin Adams

Beoordeel dit artikel

(5 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht