Go to top
Boeddhisme -de leer van Boeddha- bevat wijsheden en inzichten die ook in deze tijd leerzaam en waardevol zijn.

Vier edele waarheden

Het leven is niet altijd een pretje. Vanaf je geboorte word je geconfronteerd met momenten van lijden, zoals scheiding, verlies, ziekte en ouderdom. Volgens het Boeddhisme kun je het lijden echter stoppen. Uitgangspunt zijn de vier edele waarheden, belangrijke boeddhistische principes.

Wie om zich heen kijkt en helder observeert, kan het niet missen. Het leven kan eng zijn en gevuld met lijden zoals verdriet, ziekte, pijn en frustratie. Daarom luidt de eerste edele waarheid: leven betekent lijden. Iedereen krijgt ermee te maken. We ervaren verandering, verlies, teleurstelling, ziekte en uiteindelijk gaan we allemaal dood. Dat is het leven zoals het is. Ook in alledaagse dingen zie je dat terug. Je voelt je bijvoorbeeld gekwetst als je partner er in jouw ogen niet voor je is of als je kinderen liever hun tijd doorbrengen met hun vrienden dan met jou.

De tweede edele waarheid: het leven is pijnlijk of moeilijk vanwege onze gehechtheden

Er is een oorzaak voor het lijden van de mens. Je lijdt wanneer je eist dat het leven anders is dan het is. Mensen die voortdurend denken dat dingen anders zouden moeten zijn, negeren dat het leven is zoals het is. Je wilt bijvoorbeeld per se de positie van je chef bereiken, je wilt je relatie niet meer of je wil niet ziek zijn. Het verlangen naar meer speelt hierbij een ook grote rol (een groter huis, nieuwere meubels, dure vakanties). Als je accepteert dat het leven een uitdaging vormt en moeilijk is, neemt je lijden af. Dat je eraan hecht dat iets anders zou moeten zijn dan de situatie zelf, veroorzaakt lijden. Veel meer dan de gebeurtenis zelf!

De derde edele waarheid: welbehagen en gemoedsrust zijn mogelijk

Maar in dit alles is hoop. Er bestaat een uitweg uit het lijden. Dit kun je bereiken door jezelf toe te staan om volledig aanwezig te zijn in wat er gebeurt. De werkelijkheid past zich niet aan aan jouw wensen, maar jij kunt je wel aanpassen aan de werkelijkheid. Dankzij bewustwording begin je je eisen en verwachtingen ten aanzien van het leven te verminderen. Je begint je leven zo goed mogelijk te leiden, je ziet wel wat er komt. Ook als het tijdelijk oncomfortabel is, blijf je in het moment, in je lijf, dichtbij je 'echte zelf'. Je wordt meer een waarnemer van het drama in het leven, dan dat je er zelf in verwikkeld raakt.

De vierde edele waarheid: het achtvoudige pad leidt naar meer welbehagen en gemoedsrust

De Boeddha ontwierp acht stappen die als een gids kunnen dienen naar een verlicht leven. Volg je dit achtvoudige pad? Dan maak je je los van het lijden. Dit pad omvat de categorie├źn wijsheid (juiste inzicht, juiste intenties), ethiek (juist spreken, juist handelen, juist levensonderhoud, juiste inspanning) en meditatie (juiste aandacht, juiste concentratie). Deze stappen voeren je weg van gehechtheden en uiterlijk vertoon en leiden naar de kern van je bestaan. Ze staan voor een leven vanuit waarheid, aandacht, begrip en aanvaarding. In alle aspecten van je leven.

Meer weten? Bestel dan een van onze boeken over het Boeddhisme in onze webshop.

Foto: Thinkstock

Beoordeel dit artikel

(18 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht