Go to top
Een chakra is een energiecentrum in je lichaam. Een mens heeft zeven chakra’s. De chakra’s beïnvloeden de energiestroom van lichaam en geest, ieder chakra heeft zijn eigen functie.
- Chakra -

Chakrapsychologie ontdekken

Trauma en misbruik uit de kindertijd, culturele programmering, giftstoffen in het milieu, alledaagse stress, gebrek aan lichaamsbeweging, een ongezonde manier om te ademhalen en negatief denken kunnen allemaal blokkades veroorzaken in de chakra's.

 
Anodea Judith is dé autoriteit op het terrein van de chakrapsychologie. Ze  gebruikt de structuur van het chakrasysteem als een plattegrond waarop westerse begrippen van persoonlijke ontwikkeling ingevuld kunnen worden. Het resultaat is opgeschreven in het boeiende Handboek chakrapsychologie. Een must voor iedereen met belangstelling voor de chakra's en de psychologie. We spraken met haar over het belang van de chakra's en chakrapsychologie.

Kun je ons vertellen wat de makkelijkste manier is om je bewust te worden van je chakra's?

Eerst moet je iets begrijpen van het chakrasysteem in het algemeen. Waar bevinden de chakra's zich? Wat is hun betekenis en functie? Als je eenmaal de locaties kent van de chakra's in je lichaam, dan kun je beginnen met het bewust worden van gevoelens en blokkades die je ervaart. Je kunt je verbinden via je chakra's met je levendigheid, maar ook met je pijnplekken. Of zelfs met je gedragspatronen. Zo krijg je een beter begrip van jezelf en ontdek je hoe je kunt genezen en groeien.
 
We zijn allemaal gevuld met een constante stroom van levenskrachtenergie. Door aandacht te besteden aan waar die energie geconcentreerd is, word je je bewust van je chakra's. Alleen al het feit dat je weet dat je chakra's hebt, zorgt ervoor dat je anders gaat denken over jezelf en je levensenergie. Het wijst ons als het ware de weg naar de tempel van de geest: we gaan denken in termen van spirituele vooruitgang in de richting van hoger bewustzijn.
 
Een eenvoudige manier om af te stemmen op je chakra's is om stil te zitten met de rug recht en de voeten op de grond. Stel je nu voor dat je ruggengraat een ketting van edelstenen is. Ieder chakra is een kraal aan die ketting. Wanneer je vervolgens in gedachten de twee uiteinden van de ketting uit elkaar trekt, wordt de ketting recht en komen de 'kralen' in een rechte lijn te staan. Kortom: als je je wortels aan de onderkant van de ruggengraat naar beneden duwt, terwijl je tegelijkertijd je kruin opheft, dan rek je je wervelkolom en zorg je ervoor dat de chakra's op een lijn komen te liggen. Je hebt dan het eerste principe te pakken van werken met de chakra's. Ik noem dat: wortels naar beneden en kruin omhoog.
 

Kun je verklaren waarom de chakra's niet altijd optimaal functioneren? Wat is bijvoorbeeld de oorzaak van blokkades of stagnaties?

 
De levenskrachtenergie van de chakra's vormt de verbinding tussen lichaam en geest. Net zoals de elektriciteit in een computer zorgt dat de software kan draaien op de hardware. Als de instincten en behoeften van het lichaam in strijd zijn met de programmering van de geest, dan creëren we een blokkade. Je kunt het vergelijken met een dam in een beek. Deze blokkades belemmeren de doorstroming van energie en dus ook onze levendigheid. Dit creëert stagnatie.
 
Trauma en misbruik uit de kindertijd, culturele programmering, giftstoffen in het milieu, alledaagse stress, gebrek aan lichaamsbeweging, een ongezonde manier om te ademhalen en negatief denken kunnen allemaal blokkades veroorzaken in de chakra's. Dan gaan we gedrag vertonen dat niet het resultaat oplevert dat we wensen, worden we ziek en beperken we het denken in onze geest.
 
Ik onderscheid twee soorten blokkades: excessief en deficiënt. In een deficiënt chakra treedt een vernauwing op van energie, zoals een buis die smaller wordt. Bij een excessief chakra is meer sprake van een file van energie – er is veel daar, maar je kunt er niet doorheen.
 

Hoe kunnen we onze gezondheid verbeteren door te werken met de chakra's?

De chakra's zijn de toegangspoorten tot onze kern. Hierin ligt de vrije stroom verborgen van goddelijke energie. Onze blokkades weerhouden ons ervan om te leven vanuit die kern. Ze zorgen er ook voor dat we ons fixeren op onze problemen, waardoor die alleen maar toenemen!
 
Er zijn vele manieren om te werken met de chakra's. Je kunt lichamelijke oefeningen doen, zoals yoga of dans, of emotionele zuivering, ademwerk, zang, visualisatie en meditatie, om een paar mogelijkheden te noemen. De techniek die je het beste kunt gebruiken hangt af van met welk chakra je aan de slag gaat en of dit chakra excessief is of deficiënt.
 
Het allerbelangrijkste is echter dat je begint met aandacht te besteden aan je binnenkant, je 'innerlijke tempel'.  En dat je binnenin een gevoel van ruimte creëert, de chakra's zijn net als kamers in de tempel van je lichaam.

Wat is de link met chakrapsychologie?

Werken met de chakra's om ons fysieke lichaam te helen is niet alleen een proces van energetisch centra openmaken, maar ook van het begrijpen wat de werking is van elk chakra, in alle stadia van ontwikkeling, van geleden pijn in de kinderjaren tot de levenslange lessen. Het chakra-systeem is daarbij in die zin een kaart voor onze persoonlijke transformatie.

Wil jij meer weten over chakra's en chakrapsychologie? Dan moet je beslist de boeken van Anodea Judith lezen!

Beeld: Thinkstock

Beoordeel dit artikel

(28 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht