Go to top
Een chakra is een energiecentrum in je lichaam. Een mens heeft zeven chakra’s. De chakra’s beïnvloeden de energiestroom van lichaam en geest, ieder chakra heeft zijn eigen functie.
- Chakra -

Derde chakra volgens Anodea Judith

Het chakrasysteem is dé sleutel voor persoonlijke groei en transformatie. Dus als je snapt hoe je chakra's werken, kun je gericht met jezelf aan de slag. Je ontdekt hoe je negatieve patronen in je leven verandert en nare karaktertrekjes naar het positieve ombuigt. Anodea Judith wordt wereldwijd beschouwd als expert op het gebied van de chakrapsychologie. Wat zegt zij over het derde chakra? (Lees hier eerst nog over het eerste en tweede chakra).

 
De chakra's maken deel uit van het energieveld om jou heen. Hier leggen we heel beknopt het chakrasysteem uit. Het derde chakra bevindt zich iets boven je navel, diep vanbinnen, onder je ribbenkast.
 
Bij dit chakra gaat het voornamelijk over  verantwoordelijkheid, zelfontplooiing en het vermogen om je eigen lot te bepalen. Het derde chakra stelt je in staat om een individu te worden en los te komen van de mening van je ouders, familie, leraren en vrienden. Kortom: dit chakra bepaalt hoe zelfstandig en vastberaden je bent en in hoeverre je in staat bent je leven zelf vorm te geven. 
 

Beschadiging van het chakra

Veel mensen doen wat van hen wordt verwacht door de buitenwereld. Als er dan iets misgaat, kunnen zij anderen hiervan de schuld geven. Zo plaatsen zij zowel hun wil als hun verantwoordelijkheid buiten zichzelf. Dat heeft allemaal te maken met een beschadiging van het derde chakra. Vooral schaamte ondermijnt de kracht van dit chakra en tast het gevoel van eigenwaarde aan.
 
Als ouders een kind bijvoorbeeld autoritair behandelen, zwaar straffen of mishandelen, of te veel verantwoordelijkheid geven die niet past bij de leeftijd, schaadt dit de gezonde ontwikkeling van het derde chakra. Het derde chakra wordt dan excessief óf deficiënt, afhankelijk van hoe jij als persoon reageert op de unieke omstandigheden die zich in jouw leven voordoen. 
 

Excessief derde chakra

Bij een excessief chakra hoopt de levensenergie zich op. Het stagneert als het ware, de energie kan niet meer verder stromen. Als iemand een excessief derde chakra heeft, lijkt het vaak alsof diegene beschikt over een overvloed aan macht en energie. Maar dat is slechts schijn en compenseert een gebrek aan eigenwaarde. Een excessief derde chakra gaat gepaard met de behoefte om alles en iedereen onder controle te houden en neigt als snel naar machtsmisbruik. 
 

Deficiënt derde chakra 

In een deficiënt chakra is sprake van een vernauwing van levensenergie. Vergelijk het met een buis die steeds smaller wordt. Mensen met een deficiënt derde chakra hebben vaak weinig vuur en vitaliteit. Ze nemen hun leven niet in eigen hand en gaan verantwoordelijkheden uit de weg. Ze zijn gemakkelijk door anderen te manipuleren en voelen zich vaak slachtoffer van een situatie. 
 

Heling

Zowel een excessief als deficiënt chakra heeft heling nodig, zodat je weer in contact komt met wat jij werkelijk wilt. Hoe weet je of je chakra beschadigd is? Begin met het gebied rond je navel. Heb je een verkrampte, harde buik? Een dikke buik? Een ingevallen middenrif? Dat zijn allemaal tekenen dat je derde chakra onvoldoende functioneert.
 
Ook bepaalde ziektes hebben een relatie met een zwak derde chakra, zoals eetstoornissen, diabetes en chronische vermoeidheid. Maar kijk ook eens naar hoe je invulling geeft aan je leven. Kruip je snel in de slachtofferrol? Of snak je naar controle over dingen en mensen? Neem dan de regie over je leven, start met je persoonlijke groei door te werken aan je derde chakra. 
 
 
 
In het Werkboek chakra en in Werkboek Chakra Yoga van Anodea Judith vind je daarvoor veel praktische oefeningen. Of lees het Handboek Chakrapsychologie voor alle achtergrondinformatie. 
 
 
 
Anodea Judith heeft een graad in de klinische psychologie. Ze volgde opleidingen in onder andere bio-energetica, traumaverwerking, yogatherapie, acupressuur en sjamanisme. Eerder legden we uit wat zij zegt over het eerste chakra en tweede chakra. 
 
Meer weten? Hier lees je alles over het vierde chakra.

Beoordeel dit artikel

(15 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht