Go to top
Een chakra is een energiecentrum in je lichaam. Een mens heeft zeven chakra’s. De chakra’s beïnvloeden de energiestroom van lichaam en geest, ieder chakra heeft zijn eigen functie.
- Chakra -

Eerste chakra

Vierduizend jaar geleden ontstond in India een filosofisch model voor het menselijk energieveld. Daarin is een belangrijke plaats ingeruimd voor het eerste chakra, dat het fundament vormt voor het hele energiesysteem. Waar staat dit chakra voor en hoe kun je het positief beïnvloeden?


Ons lichaam wordt omgeven door energie. Dit energieveld heet de aura. Binnen de aura bevinden zich diverse chakra's. Chakra betekent wiel in het Sanskriet. Dat komt omdat de chakra's vaak worden waargenomen als trechters die als een wiel draaien. Zij laten energie in en uit de aura stromen.

Zeven hoofdchakra's

In de meeste tradities worden zeven hoofdchakra's onderscheiden. Daarnaast zijn er vele – wellicht duizenden – kleinere chakra's. De hoofdchakra's bevinden zich langs de ruggengraat. Zij hebben een relatie met fysieke, emotionele, mentale en spirituele processen. Zo correspondeert elk chakra met specifieke organen en gebieden in je lichaam. Daarnaast vertegenwoordigt ieder chakra een bepaald aspect van je persoonlijke ontwikkeling.

Werken met de chakra's

Elk chakra heeft een andere functie. Uit het functioneren van je chakra's valt veel af te leiden over hoe het met je gaat. Bovendien kun je door te werken met je chakra's je leven een positieve wending geven. Door yoga, ademhalings- en bio-energetische technieken, lichaamswerk, meditatie en visualisatie kun je je chakra's beïnvloeden. En daarmee je gezondheid én je leven.

Wortelchakra

Het eerste chakra is het wortel- of basischakra. In het Sanskriet wordt het Muladhara genoemd. Het bevindt zich bij je stuitje aan de onderzijde van de ruggengraat en haalt energie uit het magnetisch veld van de aarde. Op fysiek niveau is het eerste chakra verbonden met voeten, benen, de onderkant van de rug, de bijnierschors en de dikke darm. Enkele thema's die op een ander gebied spelen en die horen bij dit chakra zijn gronden, veiligheid, overleving, huis, gezin, vertrouwen en grenzen stellen.

Evenwicht

Idealiter stromen de energieën vrij in en uit je eerste chakra. Dit energiecentrum staat dan open, is actief en in balans met de andere chakra's. Met als gevolg dat je gezondheid goed is, je op je gemak voelt in je lichaam, en je vol vertrouwen de wereld tegemoet treedt. Maar er kunnen ook blokkades in de energie in het wortelchakra optreden. Hierdoor wordt het chakra minder actief. We spreken dan van een deficiëntie. Het tegenovergestelde is ook mogelijk: een overactief of excessief eerste chakra.

Gesloten of excessief?

Als je eerste chakra geblokkeerd en deficiënt is, dan ben je angstig en voel je je onveilig. Het contact met het lichaam is over het algemeen slecht. Wat volgens Anodea Judith gelijk staat aan spiritueel dakloos worden: je bent niet gegrond, hebt weinig binding met het aardse. Een excessief eerste chakra wordt geassocieerd met een hang naar zekerheid en materie. Zo kun je bijvoorbeeld een rijkelijk gevulde spaarrekening hebben, maar durf je geen cent uit te geven. Ook overgewicht, hebzucht, luiheid en rigide grenzen wijzen op een overactief eerste chakra.

Oefeningen voor het eerste chakra

Wat kun je doen als je vermoedt dat jouw eerste chakra te gesloten of te open is? Allereerst is het van belang om zeker te weten wat er in jouw chakra speelt. Het Handboek chakrapsychologie is daarbij een handig hulpmiddel. Ook kun je iemand met verstand van zaken raadplegen, zoals een auralezer of auratherapeut. Daarnaast is het nuttig om te weten dat een deficiënt chakra het meeste heeft aan stimulerende of opladende oefeningen. Het is van groot belang om goed te gronden. Een excessief eerste chakra daarentegen is beter gebaat bij ontspannende of ontladende oefeningen. Yoga of andere vormen van fysieke activiteit zoals dansen of zwemmen zijn dan een goed idee. Het Werkboek Chakra's van Anodea Judith staat bol van specifieke oefeningen.

Meer weten? Bestel dan Handboek chakrapsychologie in onze webshop.

Foto: Thinkstock

Beoordeel dit artikel

(8 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht