Go to top
Een chakra is een energiecentrum in je lichaam. Een mens heeft zeven chakra’s. De chakra’s beïnvloeden de energiestroom van lichaam en geest, ieder chakra heeft zijn eigen functie.
- Chakra -

Jezelf aarden

Jezelf aarden: dat betekent je verdiepen in begrippen als gronden, wortelen of aarden. Bij yoga, meditatie of energetisch werk kom je deze concepten geregeld tegen. Maar wat betekent het precies? En waarom is het zo belangrijk?

Iedereen heeft van nature een verbinding met de aarde. Ons energetische veld – dat bestaat uit een aura en chakra's – is als het ware aangesloten op het magnetische veld van de planeet, een uitermate sterke bron van energie. Je kunt je dit voorstellen als een koord dat via je stuitje tot het middelpunt van de aarde loopt. Of als wortels die vanuit je voeten diep in de grond groeien. In de chakraleer wordt de gronding geassocieerd met het eerste chakra  en de voetchakra's.

Onze gronding verzwakt

De kracht en intensiteit van de verbinding met de aarde verschilt van moment tot moment en van persoon tot persoon. Om diverse redenen zijn mensen slecht gegrond. Zo zijn sommigen zó spiritueel ontwikkeld dat ze buiten hun lichaam zweven, waardoor ze zich niet langer verantwoordelijk voelen voor hun lichaam. Naarmate we bovendien de kinderjaren achter ons laten, leren we om 'in het hoofd te zitten'. We denken, peinzen, plannen en piekeren. Daardoor raakt onze energiebalans verstoord. De aarding of gronding verzwakt. De meeste energie gaat rond ons hoofd zitten: we worden energetisch gezien topzwaar.

Voordelen van gronden

Geworteld zijn is echter een natuurlijke staat van zijn, die veel voordelen biedt. Iemand die goed gegrond is, is in balans. Dat komt omdat de verbinding met de grond onder je voeten een kanaal is om overtollige energie af te voeren en helende energie van de aarde op te nemen. Hierdoor kom je letterlijk steviger op de grond te staan. Je stabiliteit neemt toe. Daardoor voel je je veiliger, raak je minder snel van je stuk en ben je meer ontspannen. Daarnaast ontstaat ruimte voor persoonlijke groei.

Jezelf aarden

Je kunt jezelf bewust gronden, waardoor je dagelijks kunt profiteren van de genoemde voordelen. Waar je ook bent. Iedereen kan het. En wie het middel vaker bewust inzet, merkt dat gegrond zijn vanzelf gaat. Er zijn talloze oefeningen om te wortelen en de verbinding met de planeet te herstellen. De yoga kent bijvoorbeeld diverse houdingen die een goede aarding bevorderen. Ook kun je je wat meer de kleur rood gaan dragen, of sieraden met bepaalde edelstenen zoals jaspis. 

Simpele grondingsoefeningen

Anodea Judith geeft specifieke grondingsoefeningen in het Werkboek Chakra's. Daarmee kun je zelf thuis aan de slag gaan. Enkele van haar tips: door beurtelings met je voeten op de grond te stampen, open je de kleine chakra's die zich daar bevinden en bevorder je het contact met de aarde. Probeer het 's ochtends eens meteen na het opstaan. Of spring op en neer als een klein kind. Als je naar beneden komt, buig dan je knieën en voel dat je als het ware in de aarde wegzakt. Ook kun je jezelf een voetenmassage (laten) geven. Een ideale manier om ontspannen te gronden. 

Meer weten? Bestel dan Werkboek Chakra's in onze webshop.

Foto: Thinkstock

Beoordeel dit artikel

(13 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht