Go to top
Een chakra is een energiecentrum in je lichaam. Een mens heeft zeven chakra’s. De chakra’s beïnvloeden de energiestroom van lichaam en geest, ieder chakra heeft zijn eigen functie.
- Chakra -

Tweede chakra volgens Anodea Judith

Anodea Judith - bedenker van de chakrapsychologie – beschouwt het chakrasysteem als sleutel tot kennis en geestelijke groei. Haar beschrijving van de chakra's is diepgaander dan de meeste standaardlijstjes, en toch heel begrijpelijk. Lees ook wat zij zegt over het eerste chakra. Lees hier alles over de betekenis van het tweede chakra.

Het tweede chakra is een van de zeven hoofdchakra's. Waar het bij het eerste chakra draait om aarding en stabiliteit, gaat het bij tweede chakra om gevoelens en beweging. Het is het centrum van gewaarwording en gevoel, emotie en lust, intimiteit en seksualiteit. Het tweede chakra heeft alles te maken met het recht om te voelen.

Vorming van het tweede chakra
Het tweede chakra ontwikkelt zich als een kind tussen de 6 maanden en 2 jaar is. De primaire gerichtheid op de moeder neemt af. Zelf stappen zetten in de buitenwereld wordt steeds belangrijker. Het kind krijgt te maken met het dilemma 'losmaken versus hechten' en moet zijn weg daarin vinden. Het moet wel veilig zijn voor het kind om op verkenning uit te gaan. Aanraking, koestering en behaaglijkheid zijn daarbij randvoorwaarden. Gezonde emotionele banden tussen ouders en kinderen zijn nu van cruciaal belang. Het is ook de fase waarin het kind zijn emotionele identiteit ontwikkelt. Het leert de emoties waarin het ondergedompeld is te uiten én te koppelen aan lichaamsinstincten. Bijvoorbeeld door weg te lopen van een vreemde die het niet vertrouwt. Als dit allemaal lukt, ontwikkelt het tweede chakra zich op een gezonde manier.

Evenwicht in het tweede chakra
Evenwicht in het tweede chakra betekent seksuele bevrediging, lichamelijk genot, plezier in het leven, intimiteit, welwillende aanvaarding van beweging en verandering, inclusief sierlijke lichamelijke bewegingen. Er is stabiliteit in emoties. Je bent in staat tot diepe gevoelens. Zonder buitensporig theatraal gedoe. Je kunt jezelf en anderen koesteren en tegelijk gezonde seksuele en emotionele grenzen in stand houden.

Blokkades van het tweede chakra
Alles wat het tweede chakra blokkeert, verbreekt twee essentiële verbindingen: de inwendige verbinding tussen lichaam en geest en de uitwendige verbinding die binnen- en buitenwereld, ik en de ander, ziel en omgeving verenigt. We onderscheiden twee typen problemen in een chakra. Door een blokkade wordt een chakra minder actief. We spreken dan van een deficiëntie. Het tegenovergestelde is ook mogelijk: een overactief of excessief chakra.

Deficiëntie in tweede chakra
Een deficiënt tweede chakra heeft een starre grens en laat heel erg weinig energie door naar zijn kern. Omdat het chakra weinig energie heeft, is er weinig animo om naar buiten te treden. Vaak zie je bij mensen met een deficiëntie in het tweede chakra een beperkte beweging. Zowel fysiek als emotioneel en seksueel. Stijve en schokkerige bewegingen, stijve gewrichten, een onbuigzaam spierstelsel. Wanneer beweging wordt beperkt, wordt ademhaling minder diep, de stofwisseling neemt af en emoties worden zwakker. Het vermijden van seks en lust gaat hiermee gepaard. Net als angst voor verandering.

Overactief tweede chakra
Een excessief of overactief tweede chakra heeft juist een zwakke grens. Het gevolg? Er kan sprake zijn van te weinig voorzichtigheid met betrekking tot seksuele en emotionele uitingen, met een krachtiger beweging naar buiten dan naar binnen. Vaak ervaren mensen met een overactief tweede chakra het meeste het gevoel te leven als ze in een heftige emotionele staat zijn. Van woede tot tranen, van opwinding tot angsten. Er is een hevige behoefte om altijd maar verbonden te zijn met anderen. Dit leidt weer tot zwakke grenzen en weinig respect voor de grenzen van anderen. Ook seksueel.

Helen van je tweede chakra
Herken je een of meerdere aspecten in het bovenstaande? Ga dan aan de slag met je tweede chakra! Lees het Werkboek chakra van Anodea Judith, dat boordevol praktische oefeningen staat. Of het Handboek Chakrapsychologie, als je meer wilt weten over de achtergronden van dit chakra.

Wil je meer weten? Lees hier de uitleg over het eerste chakra, het derde chakra en het vierde chakra.

Beeld: Thinkstock

Beoordeel dit artikel

(9 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht