Go to top
Een chakra is een energiecentrum in je lichaam. Een mens heeft zeven chakra’s. De chakra’s beïnvloeden de energiestroom van lichaam en geest, ieder chakra heeft zijn eigen functie.
- Chakra -

Vierde chakra volgens Anodea Judith

Door te werken met je chakra's, kun je je leven een positieve wending geven. Elk chakra heeft zijn eigen betekenis, karakter en invloed op lichaam en geest. Anodea Judith is een wereldwijde autoriteit op het terrein van de chakrapsychologie. Wat zegt zij over het vierde chakra? Lees ook haar eerdere tips over het eerste chakra, tweede chakra en derde chakra.

Een belangrijke gedachte in de chakrapsychologie is dat je naast je gewone lichaam ook een energetisch lichaam hebt. De chakra's spelen hierin een belangrijke rol als centra van levensenergie. Hier lees je kort wat het chakrasysteem inhoudt. 

Het vierde chakra bevindt zich in je hartstreek. Bij het vierde chakra gaat het dan ook vooral over zaken die we associëren met het hart, zoals liefde, relaties, intimiteit en eigenliefde. Dit chakra zorgt dat je in staat bent om jezelf en een ander oprecht lief te hebben. Met compassie, mededogen en empathie. 

Hartchakra als middelpunt 

Het unieke aan dit chakra is dat het het middelpunt vormt van het chakrasysteem met drie chakra's aan de onderkant en drie chakra's aan de bovenkant. Evenwicht is dan ook een begrip dat je vaak tegenkomt als je gaat lezen over het vierde chakra. Wie een gezond hartchakra heeft, ervaart balans tussen zijn mannelijke en vrouwelijke kant, tussen lichaam en geest en in persoonlijke relaties. Genoeg redenen dus om met dit chakra aan de slag te gaan. Iets wat bij veel mensen harder nodig is dan ze zelf beseffen. 

Beschadiging van het vierde chakra

Niets doet zo goed als het voelen van liefde in je leven. Maar er is ook niets zo vernietigend als het verlies ervan. Liefdesverdriet is extreem zwaar, omdat het zowel je karakter als je ziel raakt. Op die manier veroorzaakt het blokkades in je vierde chakra.

Je jeugd is bepalend voor een goed werkend hartchakra. Stel dat je als kind je weinig acceptatie, liefde of aandacht hebt gevoeld. Je hartchakra ontwikkelt zich dan onvolledig en word excessief of deficiënt. Omdat je daardoor minder goed in staat bent gezonde relaties aan te gaan, beland je sneller in traumatiserende relaties. Op die manier kom je in een vicieuze cirkel terecht, omdat die slechte relaties je hartchakra nog meer verwonden.

Excessief vierde chakra

Bij een exces in het vierde chakra hoopt de energie zich daar op. Helaas is deze energie geen echte, onvoorwaardelijke liefde. Een teveel aan energie in het hart duidt op wanhopige liefde. Dit zijn mensen die zich extreem op hun partner richten, op het obsessieve af. Ze kunnen ook veeleisend of bezitterig zijn. De relatie is meer een verslaving, ze zijn volkomen afhankelijk van liefde. Maar hoeveel de ander ook probeert te geven, het is nooit genoeg. 

Deficiënt vierde chakra 

Als het vierde chakra deficiënt is, dan sluit het hartcentrum zich juist. Het effect? Nooit meer verliefd willen zijn, liefde vermijden. Mensen met deze problematiek proberen zich te verdedigen tegen afwijzing en een gebrek aan liefde door hun hart af te sluiten. Ze zijn eenzaam en alleen, terwijl ze diep van binnen hunkeren naar liefde. 

Helen van het hartchakra

Herken je je in deze omschrijvingen? Heb jij problemen in de liefde of val je elke keer weer voor een foute man? Ben je extreem jaloers of durf je anderen juist niet in je hart toe te laten? Lees dan de boeken van Anodea Judith. Met haar tips kun je je chakra weer helen. Want om echt te kunnen liefhebben, moet je volgens Judith allereerst van jezelf kunnen houden. 

In Werkboek chakra en Werkboek Chakra Yoga geeft Anodea Judith je talloze praktische oefeningen om de balans in je chakra's te herstellen. Van yoga tot meditaties. In haar Handboek Chakrapsychologie tref je alle achtergrondinformatie aan over de chakra's.

Anodea Judith heeft een graad in de klinische psychologie. Ze volgde opleidingen in onder andere bio-energetica, traumaverwerking, yogatherapie, acupressuur en sjamanisme. Eerder legden we uit wat zij zegt over het eerste chakra, tweede chakra en derde chakra).

 

Beoordeel dit artikel

(15 beoordelingen)
Beoordeling toevoegen
 

Deel dit bericht